....

....

«SOS» από το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης για Μόρια και Καρά Τεπέ

Χαώδης περιγράφεται η κατάσταση



Με επιστολή τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού και στη διοίκηση του ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης αναφέρονται στις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο της Μόριας, οι οποίες είναι πολλές φορές επικίνδυνες τόσο για την ίδια τη ζωή των διασωστών όσο και των ασθενών.
Χαώδης περιγράφεται η κατάσταση κατά την παραλαβή των ασθενών: «Θα θέλαμε να σας εκθέσουμε εκ νέου τα προβλήματα που έχουμε κατά τη διακομιδή περιστατικών στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Με τις καινούριες εισροές ο πληθυσμός στα δύο κέντρα της Μυτιλήνης, Μόρια και Καρά Τεπέ, έχει αυξηθεί. Από τις πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα στους χώρους αυτούς υπάρχουν γιατροί και γίνεται μια στοιχειώδης διαλογή των περιστατικών».
Οι διασώστες αναφέρουν την απουσία γιατρών κατά τις νυχτερινές ώρες: «Στις 23.00 αρχίζει ο Γολγοθάς. Με δυο ασθενοφόρα να εξυπηρετούν το μισό νησί με αποστάσεις των 30 και πλέον χιλιόμετρων πρέπει σχεδόν όλο το βράδυ τα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται στη Μόρια για περιστατικά όπως μέθη, ουσίες, τραυματισμοί από συμπλοκές, απόπειρες αυτοκτονίας, κρίσεις υστερίας κ.λπ. Δύο διασώστες εγκλωβίστηκαν για ώρες και έδωσαν “μάχη” με το πλήθος!»

«Εχθρικό» περιβάλλον
Επίσης, διαπιστώνουν και ζημιές στο ασθενοφόρο όχημα: «Μπαίνοντας στη Μόρια, πρέπει να διασχίσουμε κάθετα το καμπ για να βρούμε τον ιατρό και πολλές φορές τη σκηνή όπου είναι το περιστατικό. Όλη αυτή η μετακίνηση γίνεται σε εχθρικό περιβάλλον και είμαστε σχεδόν απροστάτευτοι. Ήδη ένα από τα καινούρια ασθενοφόρα είναι χτυπημένο από επεισόδια στη Μόρια, δύο συνάδελφοι εγκλωβιστήκαν για ώρες στον όχλο μέχρι να παραδώσουν τον νεκρό που μετέφεραν, πράγμα το όποιο δεν έγινε, πλήρωμα με γυναίκα συνάδελφο έδωσε μάχη μέχρι να περάσει τυχαία περιπολικό κ.ά. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει τη μεταφορά του ιατρού στην είσοδο και να μην εισερχόμαστε σ’ αυτό το εχθρικό περιβάλλον, τόσο για εμάς όσο και για το όχημα που δεν μας περισσεύει».
Το ακατανόητο είναι, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ότι το 90% των περιστατικών δεν χρήζουν μεταφοράς με ασθενοφόρο: «Όταν δε υπάρχει γιατρός, είναι πάρα πολλά τα περιστατικά που διακομίζονται χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Με λίγα λόγια, το 90% των περιστατικών δεν χρήζουν μεταφοράς με ασθενοφόρο. Τη στιγμή που το ασθενοφόρο απασχολείται σε αυτά τα περιστατικά, για τον υπόλοιπο τομέα περισσεύει ένα ασθενοφόρο, με το φόβο να έχουμε δύο περιστατικά και να πρέπει ένα από τα δύο να περιμένει το ασθενοφόρο που θα απελευθερωθεί πρώτο».
Πηγή : emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.