....

....

Αντ. Τερζής: «Λείπει το έμψυχο δυναμικό – Αν επανδρωθούν τα Κ.Υ, θα λυθούν πολλά προβλήματα»



Με αφορμή τον θάνατο 41χρονου στην Ορεστιάδα από…τσίμπημα σφήκας – Χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων τα Κέντρα Υγείας της ΑΜΘ
Δύο τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη το καλοκαίρι – Το ένα κάνει τις…δευτερογενείς μεταφορές

Την τελευταία του πνοή, άφησε λίγα μέτρα από το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, 41χρονος που εκτελούσε μελισσοκομικές εργασίες, το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα ο 41χρονος πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, κάτοικος Ορεστιάδας, εκτελούσε μελισσοκομικές εργασίες στην περιοχή του Πενταλόφου όταν γύρω στις 2 το μεσημέρι, δέχτηκε τσίμπημα από σφήκα.
Ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν άνθρωποι του στενού του κύκλου, δεν ήταν αλλεργικός και λόγω της ενασχόλησης του με τη μελισσοκομία δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχτηκε τσίμπημα από σφήκα.
Η έλλειψη διαθέσιμου ασθενοφόρου, δεν κατέστησε δυνατή την γρήγορη διακομιδή του άτυχου άνδρα στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του με αυτό τον τρόπο.

«ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ»

 

Το παραπάνω περιστατικό, οδήγησε την «Θ» στο να διερευνήσει για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Θράκη και ειδικότερα στην Ξάνθη αναφορικά με το ΕΚΑΒ, τον στόλο του, αλλά και το έμψυχο δυναμικό του.
Κατάσταση, την οποία περιγράφει στην «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Αντώνης Τερζής, ο οποίος εξηγεί ότι «σαν ΕΚΑΒ, στην Ξάνθη βγαίνουν δυο αυτήν την στιγμή στην πόλη. Τώρα αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας, που δεν είναι στην δική μας ευθύνη, δεν γνωρίζω επακριβώς τι γίνεται. Από όσο ξέρω όμως, δεν έχουν οδηγούς. Είναι ελλιπείς οι βάρδιές τους. Σίγουρα, πάντα είναι ρίσκο να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα για όλη την περιοχή. Έχω ξαναπεί ότι είναι πρόβλημα αυτό, γιατί δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε πόσα αυτοκίνητα θα χρειαστούν. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει κάποιο μαζικό ατύχημα και να θέλουμε 10 ασθενοφόρα. Εμείς, στην παρούσα φάση, βγάζουμε δύο αυτοκίνητα στην περιοχή (λόγω αδειών – αλλιώς βγάζουμε και τρία). Το ίδιο συμβαίνει και στην Κομοτηνή. Και εκεί βγαίνουν δύο αυτοκίνητα με την παρούσα δύναμη που έχουμε. Στην Αλεξανδρούπολη, κάποιες φορές βγαίνουν 4 και άλλες 3, ανάλογα με το προσωπικό και τις βάρδιες. Εμείς για να λειτουργήσουμε, χρειαζόμαστε περίπου 11 άτομα ανά βάρδια (για να καλύπτονται άδειες και ρεπό). Σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, βγαίνουν από ένα όχημα, ενώ κάποιες φορές στο Διδυμότειχο βγαίνει και ένα δεύτερο (Δευτέρα- Τετάρτη_-Παρασκευή) το οποίο εξυπηρετεί τα χρόνια περιστατικά (επανεξετάσεις, εξιτήρια κλπ). Από τα δύο που βγάζουμε στην Ξάνθη, αυτήν την στιγμή, το ένα μένει για επείγοντα και το άλλο κα΄νει επανεξετάσεις και εξιτήρια (εναλλάξ). Από την στιγμή που έφυγαν οι οδηγοί το 2014 και ήρθαν σε εμάς σαν συνάδελφοι, έχουμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένας «βραχνάς» που μας δημιουργεί πολλά προβλήματα για το επάγγελμά μας και την εργασία μας που είναι το επείγον».

«Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»
«Από όσο γνωρίζω «τρέχει» μια προκήρυξη για δύο οδηγούς στο Νοσοκομείο Ξάνθης – πληρώματα αν δεν κάνω λάθος. Αν όντως έρθουν δύο πληρώματα ασθενοφόρου στο νοσοκομείο, θα καλύψουν κάποιες ανάγκες από εξιτήρια και επανεξετάσεις. Αυτό για εμάς σημαίνει αποσυμφόρηση από δευτερογενείς μεταφορές» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το αν υπάρχουν πληρώματα και ασθενοφόρα σε ετοιμότητα, τόνισε ότι «όταν είμαστε στο ρεπό μας,  είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Αν χρειαστεί, φεύγει από όμορο νομό ένα ασθενοφόρο και καλύπτει. Σε αυτό δεν πρόκειται να αφήσουμε κενό».


«ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΜΑΣ – ΠΑΝΤΑ…ΛΕΙΠΕΙ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ-  ΑΝ ΕΠΑΝΔΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Αναφορικά με τον στόλο και το έμψυχο δυναμικό, ο κ. Τερζής υπογραμμίζει ότι «είμαστε από τις πολύ τυχερές περιφέρειες που έχουμε ασθενοφόρα σχεδόν καινούρια. Όλα τα ασθενοφόρα μας είναι τριετίας. Το προσωπικό μας πάντα δεν φτάνει. Δηλαδή μπορεί πάντα να…«περισσεύουμε» (εννοώντας ότι μπορεί να μην χρειαστούμε) και πάντα μπορεί να μην…«επαρκούμε». Το πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη προσωπικού μετακυλύεται στους τηλεφωνητές – ασυρματιστές που είναι εδώ (σ.σ. Αλεξανδρούπολη) οι οποίοι πρέπει να ελέγξουν που και πως θα φύγει το ασθενοφόρο. Μπορεί κάποιος να μας πει ότι έχει σοβαρό πρόβλημα, να στείλουν σε αυτό το περιστατικό το όχημα και την ίδια ώρα, να μην έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί κάποιο άλλο περιστατικό, πολύ σοβαρό. Όλη η Θράκη, χτυπά στην Αλεξανδρούπολη με το 166. Βέβαια, πλέον η εμπειρία των τηλεφωνητών, είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι είναι στο τηλέφωνο για πάνω από 15 χρόνια. Γνωρίζουν πως θα χειριστούν τα τηλέφωνα…Πρέπει όμως και εμείς ως πολίτες να χρησιμοποιούμε το ασθενοφόρο όταν όντως το χρειαζόμαστε…Αυτήν την στιγμή ως έμψυχο δυναμικό και φτάνουμε και δεν…φτάνουμε. Είμαστε σε καλή κατάσταση. Αν επανδρωθούν τα Κέντρα Υγείας που σε όλη την περιφέρειά μας υπολειτουργούν, αν πάρουν κόσμο, θα λυθούν πολλά προβλήματα…»

 thraki.com.gr

1 σχόλιο:

  1. απορώ με τους συνδικαλιστές, έχουν την τάση να απολογούνται αυτοί και όχι η εκάστοτε διοίκηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.