....

....

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται οι «δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων», οι οποίες περιέχονται στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση.
Στους δρόμους για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα βγαίνουν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας ενάντια στις δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά και τις παρεμβάσεις στη συγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος που περιέχονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή.
Η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου, με την κατάθεσή του να μετατίθεται προς το παρόν από εβδομάδα σε εβδομάδα, προξενώντας απορίες.
Ενδεχομένως, η αξιοσημείωτη κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας, παρά την πολυδιάσπαση και τη φάση εσωστρέφειας στο συνδικαλιστικό κίνημα, να προκάλεσε δεύτερες σκέψεις και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά τις νέες κινητοποιήσεις.



Η αρχική πρόταση για κινητοποίηση στις 2 Οκτωβρίου είχε προέλθει από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία όμως είναι διορισμένη από τα δικαστήρια και δεν έχει τυπικά το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας.
Στην αυριανή συγκέντρωση στις 11, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλούν «Εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ».
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται οι «δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων» που περιέχονται στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και πρέπει να αποσυρθούν, καθώς «περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας».
Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ). Πεντάωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια προκήρυξε επίσης η ΠΟΕΔΗΝ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη του ωραρίου. Η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ακόμη στις αντιασφαλιστικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου, την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα και λέει «όχι» στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ) που έχουν προκηρύξει κοινή στάση εργασίας.
Δυναμικό «παρών» θα δώσει για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ, έχοντας προγραμματίσει συγκέντρωση για τις 10.30 στα Προπύλαια και προειδοποιώντας με κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που αποσκοπεί να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα στο «γύψο».
Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή στην προηγούμενη κινητοποίηση και επισημαίνει: «Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι - σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια».
Για τις 10.30 στις Σταδίου και Πεσμαζόγλου είναι το κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ.
Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό, ο «Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής» και η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11, στα Χαυτεία. «Η απεργία δέχτηκε τον πόλεμο των δικαστηρίων, των εφοπλιστών και των αφεντικών, καθώς και του απεργοσπαστικού μηχανισμού της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ που τη σαμποτάρισε ανοιχτά. Μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, αγωνιστικές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, πήραν την απεργία πάνω τους. Για αυτό βρήκε ανταπόκριση σε ένα αγωνιστικό δυναμικό εργαζομένων, δημιουργώντας ελπίδες για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών. Επιβεβαιώθηκε ότι, όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και επιμονή από ένα “μπλοκ” αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων, τότε μπορεί να γίνει απεργία χωρίς την ηγεσία της ΓΣΕΕ» αναφέρεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων.

Τα μέσα μεταφοράς

Με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας μετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένοι θα μείνουν από τα μεσάνυχτα οι συρμοί του μετρό, του προαστιακού και των τρένων σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Οι εργαζόμενοι στο μετρό θα πραγματοποιήσουν και την Πέμπτη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 3 μ.μ.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., αλλά στην πράξη θα αρχίσουν να αποσύρονται νωρίτερα, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ώς το τέλος του ωραρίου.

❗️Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ-εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνα, περιοδικά και διαδίκτυο, από τις 6 το πρωί. Την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.