....

....

Έχουμε ή όχι αποθέματα μέσων ατομικής προστασίας;

Η προισταμένη του ΕΚΑΒ, Σοφία Μαυρικάκη, γράφει στην ATHENS VOICE για την κατάσταση στα ΕΚΑΒ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού 

Η προϊσταμένη του ΕΚΑΒ, Σοφία Μαυρικάκη, γράφει στην ATHENS VOICE



Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ΕΚΑΒ και τι αποθέματα μέσων ατομικής προστασίας υπάρχουν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Προ κορωνοϊού είχα σταθερό ωράριο, Δευτέρα-Παρασκευή 7:00-15:00, αλλά τώρα όλα αυτά δεν ισχύουν, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι σε θέσεις ευθύνης είμαστε σε επαγρύπνηση κάθε μέρα, όλο το 24ωρο. Αυτό συνεπάγεται ότι εργαζόμαστε πέραν του ωραρίου, ΣΚ και αργίες ή, ακόμα κι αν δεν πάμε, είμαστε συνέχεια στο τηλέφωνο!

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου, ο οποίος σχεδιάζει και συντονίζει με μαεστρία τη στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας COVID-19 στα τρία επιμέρους επιχειρησιακά κέντρα που λειτουργούν στο διευρυμένο πλέον ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, έχει συγκαλέσει έγκαιρα την ΟΔΙΚ(Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων) - COVID-19 του ΕΚΑΒ εστιασμένη στην επιδημία.

Ως μέλος της ομάδας αυτής, εγώ μαζί με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και την Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μονάδων, έχουμε αναλάβει την καθημερινή παρακολούθηση του αποθέματος τόσο της Αθήνας όσο και όλων των Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα στα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που θα πρέπει να έχουν οι διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων σε διακομιδές ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Εκτός από την παρακολούθηση του αποθέματος, έχω την ευθύνη να κάνω συνέχεια έρευνα αγοράς και να υποβάλω σχετικά αιτήματα για διαγωνισμούς μέσω ΠΝΠ ή για προμήθεια μέσω απευθείας ανάθεσης ή για μικρο-προμήθειες μέσω ΧΕΠ (Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής) για τα απαραίτητα υλικά.

Επιπλέον, είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τα υπόλοιπα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα, όπου αποστέλλουμε καθημερινά υλικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ευτυχώς υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους κατά τόπους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και με τους Διευθυντές Παραρτημάτων.

Η προισταμένη του ΕΚΑΒ, Σοφία Μαυρικάκη, γράφει στην ATHENS VOICE για την κατάσταση στα ΕΚΑΒ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι γίνονται όλο και περισσότερες δωρεές απαραίτητου εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας στο Υπουργείο Υγείας, σε Νοσοκομεία και σε διάφορους τομείς του ΕΚΑΒ. Σημαντική τονωτική ένεση ήταν η δωρεά που λάβαμε σε σχετικά υλικά από την Κινέζικη Πρεσβεία και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σχετικα
Σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος του ΕΟΔΥ, κάθε περιστατικό με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (δηλαδή βήχα, πυρετό, δύσπνοια) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο στην Αθήνα χρειαζόμαστε καθημερινά εκατοντάδες χειρουργικές μάσκες, δεκάδες χειρουργικές ρόμπες, προστατευτικά γυαλιά και επιπλέον στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις ειδικές άσπρες στολές (τύπου Tyvek) και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειαζόμαστε επιπλέον και τις ειδικές μάσκες FFP2.

Αρχικά υπήρχαν ικανά αποθέματα στα είδη αυτά στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, καθώς έγιναν πολύ έγκαιρα προμήθειες (από τον Ιανουάριο), γι' αυτό μέχρι και προ ημερών ήμασταν στην πλεονεκτική θέση και να αποστέλλουμε στα Παραρτήματα και να εξοπλίζουμε το προσωπικό μας με Μέσα Ατομικής Προστασίας, πέραν όσων περιγράφονταν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Δυστυχώς δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια λόγω της πίεσης που επικρατεί στην αγορά για αυτά τα είδη και της δυσκολίας ανεύρεσης ικανών αποθεμάτων. Κάποια υλικά, όπως μάσκες FFP2, FFP3 και χειρουργικές μάσκες, ενώ τα περιμέναμε δεν τα παραλάβουμε ποτέ  – δεσμεύτηκαν στα τελωνεία άλλων χωρών (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).

Κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να διακυβεύεται η ασφάλεια του προσωπικού μας και πάντα σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ευτυχώς η διαδικασία των προμηθειών έγινε πολύ πιο γρήγορη και ευέλικτη με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της δυνατότητας απευθείας αναθέσεων και γρήγορων διαγωνισμών. Την προσεχή εβδομάδα περιμένουμε σημαντική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ανταλλακτικών ασθενοφόρων, που είναι άκρως απαραίτητη, καθώς οι πόροι του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν πια για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Αυτό που με στενοχωρεί είναι όταν όλη αυτή η επίπονη προσπάθεια δε γίνεται κατανοητή και αντιληπτή από όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι πολλές φορές διαμαρτύρονται ότι τους στέλνουμε «ξυπόλυτους στα αγκάθια», ότι κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλειά τους και δεν παραγγέλνουμε υλικά ή ότι αργήσαμε να ξεκινήσουμε τις προμήθειες. Σε τέτοιες στιγμές οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε τυχόν σκοπιμότητες και ο καθένας από την πλευρά του να προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση, έχοντας μια θετική στάση και υλοποιήσιμες προτάσεις αντί για γενικόλογα «κατηγορώ».

Ευτυχώς η πλειοψηφία των διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και φιλοτιμίας.

ΕΚΑΒ

Η αναλογία ασθενοφόρων ανά κάτοικο στην Αθήνα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για να υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση. Την κατάσταση επιδεινώνει η κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ καθώς τα λίγα αναλογικά ασθενοφόρα αναλώνονται καθημερινά σε διακομιδές περιστατικών που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ΕΚΑΒ αλλά θα έπρεπε να πάνε με ίδιο μέσο στο Νοσοκομείο ή να μην πάνε καν στο Νοσοκομείο και να αποταθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (π.χ. στον οικογενειακό γιατρό τους). Έτσι όμως το στερούν από κάποιον συνάνθρωπό τους που το έχει πραγματικά ανάγκη, ο οποίος μπορεί να είναι και συγγενής ή φιλικό τους πρόσωπο.

Καταλήγουμε στο ότι θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη και να μην κατηγορεί πάντα το σύστημα και τους «τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους», ενώ ο ίδιος π.χ. χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ ή δεν διευκολύνει τη διέλευση του ασθενοφόρου. Σαφώς για τη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ απαιτούνται πολλά παραπάνω από την αλλαγή νοοτροπίας, όπως επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό (γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες) και ασθενοφόρα οχήματα.

Πώς βλέπω την κατάσταση σήμερα:

Ευτυχώς, όπως είπε και ο εξαιρετικός κ. Τσιόδρας, μέχρι τώρα στην Ελλάδα χάρη στην προετοιμασία στο Σύστημα Υγείας, που είχε ξεκινήσει πολύ πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, τη σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων και την υπευθυνότητα που δείχνουμε παραμένοντας σπίτι, είμαστε στο καλό σενάριο της εξέλιξης, δηλαδή μπορούμε να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε γιατί αρκούν μερικές στιγμές χαλάρωσης για να εκτροχιαστεί η κατάσταση σε ρυθμούς Ιταλίας και τότε δε θα μπορεί πια να ανταπεξέλθει το Σύστημα Υγείας μας.


Η Σοφία Μαυρικάκη είναι Προϊσταμένη στο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ εδώ και τέσσερα χρόνια. Απόφοιτος του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Leeds, με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Αρχικά εργάστηκε για 7 χρόνια στο Γεν. Ν. Ιπποκράτειο, στα ΤΕΠ και στη Χειρουργική Μονάδα Τραύματος, και στη συνέχεια το 2009 έκανε «μεταγραφή» στην οικογένεια του ΕΚΑΒ, όπου για 7 χρόνια εργάστηκε στο Ιατρείο του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών: της Σωτηρίας και του Γιώργου, 12 και 8 ετών.

7 σχόλια:

  1. Την στιγμή που οι καταγγελίες του μαχώμενου στην πρώτη γραμμή νοσηλευτικού προσωπικού όλων των νοσοκομείων της χώρας φωνάζει και καταγγέλει την έλλειψη υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα παπαγαλάκια της εξουσίας, που δεν έχουν δεί ΤΕΠ και δεν ξέρουν τι σημαίνει νπσηλευτική βγήκαν να εξυμνήσουν το έργο της καλής Διοίκησης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει αναφορά μόνο στην Αθήνα η επαρχία όμως;
    Αν δούλευε στα ΤΕΠ, πως θα αισθανόταν με τις οδηγίες των ανθρώπων που θαυμάζει;
    Θα ήταν ικανοποιημένη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Έξω απο τον χορό πολλά τραγούδια"
    -Άφησαν τους εργαζόμενους χωρίς στολές και προστατευτικό εξοπλισμό, κάνοντας τις ελλείψεις οδηγίες του ΕΟΔΥ
    -Άφησαν τους εργαζόμενους στην περιφέρεια χωρίς υλικά, ζητιανεύοντας απο τους ιδιώτες
    -Έφεραν συνεργείο απολύμανσης μετά από έναν ολόκληρο μήνα
    -Δεν έχουν κάνει κανέναν σχεδιασμό για μακροχρόνια παρουσία της πανδημίας

    Κατα τα άλλα κουράζονται με το τηλέφωνο ανα χείρας.
    Τι να πουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
    Μάλλον πρέπει να αισθάνονται "τυχεροί" που την αύτη τούτη στιγμήν βρίσκονται στα μετόπισθεν της κρισιμότερης μάχης για την ανθρωπότητα.
    Καλή ξεκούραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την κατάσταση επιδεινώνει η κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ καθώς τα λίγα αναλογικά ασθενοφόρα αναλώνονται καθημερινά σε διακομιδές περιστατικών που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ΕΚΑΒ αλλά θα έπρεπε να πάνε με ίδιο μέσο στο Νοσοκομείο ή να μην πάνε καν στο Νοσοκομείο.
    ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ...ΤΙΠΟΤΑ.
    Εχετε καταντησει το ΕΚΑΒ ταξι και αντι να πιεσετε να γινει η υπηρεσια αυτο που θα επρεπε να ειναι συνεχιζετε να παρακαλατε τον κοσμο να μην μας δουλευει αντι να πιεσετε το κρατος να θωρακισει με νομους την πραγματικα σωστη λειτουργια του.
    Για τις στολες τι κανετε?
    Νομους και εγκυκλιους ( Ε.Ο.Δ.Υ ) οτι δεν ειναι απαραιτητες.
    Οτι φερνει ψηφους δεν το πειραζουμε λοιπον?
    Και ταξιτζηδες και απροστατευτοι και ολα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κα Μαυρικάκη βιάστηκε κατά 48 ώρες. Σήμερα είναι η Πρωταπριλιά.
    Προτείνω στο site σας να το αναδείξετε ως το φετινό πρωταπριλιάτικο καλαμπούρι σας.
    Κάπως κρύο αλλά εσείς είστε γνωστοί για τα κρύα καλαμπούρια σας

    Στ. Παπαπέτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επικοινωνιακά ωραιοτάτη η επιλογή, αν και από πλάνα αρχείου.
    Υπηρεσιακά μετρίως καθησυχαστική η δήλωση της για την ασφάλεια μας, επιπέδου ανθυπασπιστή ....
    Πολιτικά όμως ατυχής γιατί όταν κανονίζεις να σε υμνήσει δημοσίως μια υφισταμένη σου ως μαέστρο, τα οφέλη σου είναι πολύ λίγα
    Αντιθέτως, έτσι νομιμοποιείς τους υπόλοιπους υφισταμένους σου να προβούν κι αυτοί σε αξιολογικές κρίσεις. Οι οποίες μπορεί να είναι κάπως πιο δυσμενείς
    Ευχαριστούμε λοιπόν Σοφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέτοια ομοφωνία υμνωδών, από τον ηγέτη Κούλη μέχρι και .....τον σούπερ Νικολάκη έχει να εμφανιστεί από τον καιρό της χούντας!

    Όποιος δεξιούλης κρυφογελάει με τις δυσκολίες των -ζαίων να περάσουν έστω και μια συλλαβή στα κεντρικά ΜΜΕ ας σκεφτεί και το εξής:

    Πώς έπεσε η Χούντα;
    ΄Οταν τους έστειλε όλους στο μέτωπο και δεν είχε ούτε αρβύλες να τους δώσει.

    Είχε στρατό με σαγιονάρες. κάτι σας θύμισε;

    Μα τώρα τι σχέση έχει η Χούντα με την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μας (του υπερήρωα που θάμπωσε τον κόσμο όλο και που του ζητάνε οι κουτόφραγκοι τεχνογνωσία και που τα κατάφερε καλύτερα από την Εθνική στην Πορτογαλία κλπ κλπ)

    Τι είπατε κύριοι, δεν έχετε στολές και μάσκες;

    Λυπάμαι που σας διακόπτω αλλά τελείωσε ο χρόνος μας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.