....

....

Από ήρωες αποδιοπομπαίοι τράγοι Βρέχει μηνύσεις στους γιατρούς

Ιού closeup κάτω από μικροσκόπιο — Φωτογραφία Αρχείου

(Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο της Ιταλικής εφημερίδας Il Giornaleκάνοντας κλικ εδώ

Μιλάνο

Από ήρωες της κοινωνίας σε αποδιοπομπαίους τράγους η απόσταση είναι μικρή. Είναι επώδυνο. Οι γιατροί αρχίζουν να υποβάλλονται στην απειλή των μηνύσεων. Από το Μιλάνο γίνεται μια έκκληση προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον πολιτικό κόσμο, να εισαχθεί ένα εργαλείο γενικής προστασίας σε αυτό το χάος. Μέχρι χθες οι άσπρες ποδιές παρουσιάζονταν ως οι συγγραφείς μιας υποδειγματικής σελίδας αυταπάρνησης.

Υπερέβησαν εαυτούς με εξαιρετικό τρόπο, μολύνθηκαν σε μεγάλο αριθμό, συχνά έχασαν τη ζωή τους από τον ιό και τελικά εξαντλήθηκαν από βάρδιες και απάνθρωπη πίεση. Τώρα βλέπουν αντιδράσεις που αρχίζουν να παράγονται από απερίσκεπτους αντιπάλους και παράδοξες δικαστικές επιπτώσεις. Η μόδα έχει ξεκινήσει, ταξιδεύει σε γκρουπ του facebook που καθοδηγούνται από ομάδες, ψευδο-οργανώσεις και ανθρώπους χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ένας καρδιοχειρουργός του Μιλάνο έγραψε στον Ιατρικό Σύλλογο. 

Έλαβε την πρωτοβουλία "στη μνήμη των συναδέλφων που έπεσαν κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε το παράδειγμά τους να μας καθοδηγήσει σε αυτή τη δύσκολη αποστολή". Έθεσε το ζήτημα της ευθύνης και των ασφαλιστικών συμβολαίων που προβλέπουν καλύψεις κίνδυνου ανάλογες με τη δηλωμένη εξειδικευμένη δραστηριότητα. "Ακόμα και σε έκτακτη ανάγκη και παρά τις διαρκείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης στον ηρωικό ρόλο του υγειονομικού προσωπικού -προειδοποίησε -οι διεκδικήσεις των συγγενών αυξάνονται". Ένας συνάδελφος επειγοντολόγος ξεσπάει: "Οι βάρδιες είναι εξαντλητικές και είναι δύσκολο να αντέξεις, επίσης επειδή πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τις καταγγελίες. Οι συγγενείς ζητούν τους ιατρικούς φακέλους εάν κάποιο μέλος της οικογένειας πέθανε, ρωτούν γιατί δεν είχε διασωληνωθεί νωρίτερα και ποια φάρμακα έχουν δοθεί. 

Ως ήρωες έχουμε γίνει υπεύθυνοι για τους θανάτους,και αυτό μας κάνει να χάσουμε την διάθεση να διακινδυνεύσουμε.Είναι παράλογο». Ο Stefano Carugo, ένας πολύ γνωστός καρδιολόγος, θέτει το ερώτημα δίχως ενδοιασμούς: «Όλοι δουλεύουν δίχως να σηκώσουν κεφάλι, γίνονται θαύματα και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε αποκλειστικά με ασθενείς που μας έχουν ανάγκη για να σωθούν χωρίς να ξοδεύουμε χρόνο βγάζοντας φωτοτυπίες ιατρικών αρχείων».  

«Βλέπουμε τον κίνδυνο των υστερικών αντιδράσεων και ενός νομικού πολέμου, οι καταγγελίες θα ξεφυτρώνουν, φοβάμαι. 

Η γνώμη μου είναι ότι εκτός από τις εκδηλώσεις των μπαλκονιών,που είναι ωραίες, χρειάζεται να χορηγηθεί ένα είδος αμνηστίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας,σε κατάσταση πολέμου». 
  
Ο Carugo ήταν περιφερειακός σύμβουλος, καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρίας της Λομβαρδίας. Αλλά είναι επίσης στην πρώτη γραμμή, ως διευθυντής του καρδιοαναπνευστικού τμήματος του ASST "Santi Paolo e Carlo"(Νοσοκομείο).  

Διηγείται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή από τους ανθρώπους που δεν την ζουν.«Η κατάσταση είναι καταστροφική, στη Λομβαρδία γίνονται θαύματα, κάθε μέρα είναι ένα δράμα και πολλοί συνάδελφοι καλούνται να κάνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ, με μισθούς αμετάβλητους, φυσικά. 

Είμαστε όλοι σε μια αναταραχή και δυστυχώς πρέπει να γίνουν και δραματικές επιλογές μεταξύ ασθενών με διαφορετικές ελπίδες και πιθανότητες επιβίωσης». «Οι καταγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει-συνεχίζει -και πιθανότατα και η διερεύνηση περιστατικών

Ισχύει τόσο για τους γιατρούς όσο και για τις εκάστοτε Διευθύνσεις Ιατρικών Υπηρεσιών. 
Λέω λοιπόν: ας ενεργήσουμε τώρα, σε αυτό το στάδιο που οι γιατροί είναι ακόμα ήρωες, διότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει η πολιτική διαμάχη και αντιπαράθεση και οι γιατροί θα βρεθούν εν μέσω πυρών και θα είναι οι τέλειοι αποδιοπομπαίοι τράγοι. 

Ο Πρόεδρος Mattarella χρησιμοποίησε τα σωστά λόγια, της ενότητας και της ομόνοιας. Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, ας ενεργήσουμε αμέσως, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την απαραίτητη ηρεμία».

Δείτε εδώ 

*Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Σ.Τ. για τη μετάφραση του άρθρου Ygeiane  

ygeianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.