Μένουμε σπίτι, αλλά δεν προσφερόμαστε για λοβοτομή: Ο Μητσοτάκης κάνει κάτι άσχετο με την επιδημία: προπαγάνδα και εκλογικά σχέδια – Ευκαιρία για τον Τσίπρα να ανακάμψει, αρνούμενος συγκυβέρνηση και κρατικοποιήσεις

Του Γ. Λακόπουλου

Πριν φτάσει στην Ελλάδα ο κορωνοϊός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε τρία πράγματα:
Πρώτο: είναι θέμα χρόνου να φτάσει.
Δεύτερο: το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γυμνό.
Τρίτο το κόστος σε ανθρώπινες ζωής και στην οικονομία θα είναι αβάσταχτο.
Θα περίμενε κανείς ότι με αυτά τα δεδομένα θα ζητούσε εθνική συστράτευση, για να ληφθούν άμεσα σκληρά μέτρα: να ενισχυθεί το ΕΣΥ , να επιστρατευθεί ο ιδιωτικός, τομέας να προετοιμαστεί ο πληθυσμός για δύσκολες μέρες…
Τουλάχιστον να πει την αλήθεια: ο ιός δεν σκοτώνει τον γενικό πληθυσμό. Άρα προέχει να θωρακιστούν οι ευπαθείς ομάδες -και να μην αισθάνονται όλοι μελλοθάνατοι- απορροφώντας πόρους.
Αλλά αυτό δεν βόλευε τον στόχο: να ωφεληθεί πολιτικά από τους χειρισμούς.
Πρώτα οι επικοινωνιολόγοι
Προτού αρχίζει να φουντώνει το πρόβλημα ανέλαβαν οι συνήθεις επικοινωνιολόγοι που σκηνοθετούν παγίως τη δημόσια παρουσία του Πρωθυπουργού και άρχισαν να τον «θεοποιούν».
Επιχείρηση» πολιτικής γιγάντωσης» όπως είπε ο Διαμαντόπουλος. Σ’ αυτό εντάχθηκαν και οι επιστήμονες.

Τα μέτρα ελήφθησαν -όπως σε όλη την Ευρώπη- με καθυστέρηση και αφού είχε φτάσει στη χώρα ο ιός. Μακάρι να αποδειχθούν αρκετά.
Το πρώτο
κρούσμα εντοπίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Τα σχολεία έκλεισαν στις 11
Μαρτίου. Από τις 14-17 Μαρτίου- με 200 κρούσματα πλέον και τουλάχιστον
έναν νεκρό -έκλεισαν σταδιακά τα καταστήματα -με πολλές εξαιρέσεις- και
οι χώροι συνάθροισης.
Οι εκκλησίες -το βασίλειο της μετάδοσης- ως τις 16 Μαρτίου ήταν ανοιχτές. Μόλις από τις 23 Μαρτίου απαγορεύονται «οι άσκοπες μετακινήσεις»- επίσης με πολλές εξαιρέσεις. Και ας εξηγούσε από τις 18 Μαρτίου ο ειδικευμένος Έλληνας καθηγητής στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας:
«Πείτε στον Πρωθυπουργό να αρχίσει αμέσως πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Όσο είναι ακόμη καιρός!» (Στον Άγγελο Μοσχοβα – iefimerida.gr.).
Την επομένη ο Πρωθυπουργός έκανε απλώς… διάγγελμα. Το Σαββατοκύριακο πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι εκδρομείς.
Ως τις 10 Μαρτίου τα μέτρα είναι περιπτωσιακά – σε σχολεία κυρίως- κατά την κυβερνητική διατύπωση «καθ’ υπερβολή». Με 45 κρούσματα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έλεγε ότι ««δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε».

Απόδειξη της ελλιπούς αποτροπής ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να «πάρει πιο αυστηρά» μέτρα.
Δεν υπήρξαν ποτέ επιτάξεις για την παραγωγή υγειονομικού υλικού . Τα περιμένει από την Κίνα, με τον πρωθυπουργό να υποδέχεται αυτοπροσώπως …μάσκες.
Υπηρξαν όμωςκονδύλια για τα ΜΜΕ, κατ’ επιλογήν, και καλοπληρωμένες δουλεις στους ιδιώτες, που μένουν ανέπαφα, ενώ τα ανταγωνιστικά τους κρατικά νοσομκομεία «μολύνονται».
«Αφοπλισμός»
Οι φίλοι του στα ΜΜΕ κομπάζουν «Ο Μητσοτάκης αφόπλισε τον Τσίπρα και τον ανάγκασε σε συναίνεση».

Δεν τον ρώτησε αν ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει την εμπιστοσύνη το ως υπουργός, μετά το πεντάευρο που ζητάει για τη σχολή του πουλώντας τηλε-διδασκαλία… αρχαίων σε ανήλικους.
Αυτός ο κύκλος έκλεισε με τον Μητσοτάκη θριαμβευτή και «ηγετοποιημένο». Ωσαννά!
Εκλογές πάνω στις δάφνες
-Να προτείνει στον Τσίπρα συγκυβέρνηση -και συγκατάθεση σε επιλογές όπως είναι οι… κρατικοποιήσεις.
Δηλαδή; Πρώτο, να μοιραστούν τα δύσκολα.
Δεύτερο, οι ιδιώτες να αποχωρήσουν άθικτοι από τράπεζες, μεταφορές κλπ και να αναλάβει το κράτος με τους φόρους των πολιτών τη ανόρθωση.
Μετα θα αρχίσει η επιχείρηση επανιδιωτικοποιήσεων.
Κοντολογίς ο Πρωθυπουργός ψάχνει για κορόιδο.
Αφού έφαγε μόνος του το κερασάκι, όσο υπήρχε, αν τα πράγματα χειροτερέψουν, θα ζητήσει απ τον Τσίπρα να μοιραστούν το μπισκότο.
Ο ίδιος φυσικά θα διατηρήσει το κεφάλαιο που δημιούργησε στην ήπια φάση της κρίσης, για να το τοκίσει στις εκλογές πάνω στις δάφνες του -δεδομένης της επικοινωνιακής υπεροπλίας του.
Η στρατηγική της επομένης
μέρας
Να θυμίσει στον Πρωθυπουργό ότι έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή -που περιλαμβάνει και τη διαχείριση κρίσεων -και αν δεν μπορεί να την διεκπεραιώσει, ας την καταθέσει.

Να ζητήσει εγγυήσεις ότι οι πόροι που θα διατεθούν για την επούλωση των πληγών- δάνεια, κοινοτικά κονδύλια, ή «λεφτά από το ελικόπτερο» -δεν θα βρεθούν στα χέρια «των λύκων» όπως είπε ο ίδιος.
Προπαντός ότι δεν θα διατεθούν για να παραμείνουν πλούσιοι όσοι πλούτισαν σε προηγούμενες περιόδους, με τη διασπάθιση του κρατικού, τραπεζιτικού, κοινοτικού χρήματος- συν το κόλπο της Σοφοκλέους.
Πάνω από όλα να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη λοβοτομή.
anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια