....

....

Οι ευπαθείς ομάδες αφημένες στην τύχη τους



Βασίλης Σκουρής   Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:39

Όχι απλώς δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για τα δικά τους ραντεβού αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν η καταγραφή τους, η καταμέτρησή τους και ο καθορισμός της σειράς προτεραιότητας. Πώς θα χαρακτηριστεί κάποιος ευπαθής; Μόνο με βάση την αγωγή που παίρνει; Η και με γνωμοδότηση γιατρού;   

Ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού είναι πρόβλημα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία αλλά κυρίως για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες βάσει υποκείμενου νοσήματος.

Όχι απλώς δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για τα δικά τους ραντεβού αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν η καταγραφή τους, η καταμέτρησή τους και ο καθορισμός της σειράς προτεραιότητας. Πώς θα χαρακτηριστεί κάποιος ευπαθής; Μόνο με βάση την αγωγή που παίρνει; Η και με γνωμοδότηση γιατρού;

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιοι καρδιοπαθείς, ποιοι καρκινοπαθείς και ποιοι πάσχοντες από ασθένειες του ανοσοποιητικού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ούτε πόσοι είναι. Το μόνο βέβαιο είναι η δική τους τεράστια αγωνία.

Δεν ξέρουν πότε θα εμβολιαστούν και αν θα μπορούν να επιλέξουν εμβόλιο (κάτι απολύτως αναγκαίο για κάποιους ασθενείς που μπορούν πχ να κάνουν μόνο το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna). Θα προβλεφθεί διαδικασία επιλογής με γνωμοδότηση γιατρού για τέτοιες περιπτώσεις;

Για όσους κάνουν θεραπείες ανοσοκαταστολής ή ανοσοτροποποίησης, οι πληροφορίες αυτές είναι απολύτως κρίσιμες. Μπορεί κάποιος να είναι υποχρεωμένος να διακόψει τη θεραπεία του για προετοιμαστεί ο οργανισμός του ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζει τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα έρθει η σειρά του.

Είναι άλλο να μένει κανείς χωρίς θεραπεία για έναν μήνα και άλλο για τρεις ή έξι μήνες. Υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που περιμένουν να κάνουν το εμβόλιο για να ξεκινήσουν μετά ανοσοθεραπεία και στο μεταξύ μένουν ακάλυπτοι χωρίς επίσης να έχουν ιδέα πότε θα τελειώσει η αγωνία τους.

Οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι και σωστά προηγούνται στον εμβολιασμό. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι έχουν ξεχαστεί και αφεθεί στην τύχη τους οι ευπαθείς ομάδες βάσει υποκείμενου νοσήματος.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από κορονοϊό συνδέονται με την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος.

Αντί να δοθεί προτεραιότητα στο στρατό και στην αστυνομία για τις δόσεις των εμβολίων που περισσεύουν θα έπρεπε να είχαν επιλογή άνθρωποι που υποφέρουν από ασθένειες. Το επιχείρημα της «εγρήγορσης» των ενστόλων δεν είναι πολύ πειστικό. Κάποιος που νοσεί σοβαρά μάλλον είναι πολύ πιο έτοιμος να μετακινηθεί όταν πρόκειται για την υγεία και τη ζωή του.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.