Ανδρέας Ξανθός / Μοναδική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει χώρο στην ιδιωτική αγορά
«Η κυβέρνηση αγνοώντας το μάθημα της πανδημίας, εμμένει στη νεοφιλελεύθερη λογική και πρόθεσή της να εξυπηρετήσει πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας. Αυτό επιχειρεί στο νομοσχέδιο με τον προσωπικό γιατρό αλλά και με τις αυταρχικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Η κυβέρνηση νομοθετεί με γνώμονα την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της και την θέλησή της να δώσει ζωτικό χώρο σε οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της διάγνωσης και της προ νοσοκομειακής φροντίδας τα οποία θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Αντί η κυβέρνηση να μάθει από την πανδημία και να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας όπως έκαναν οι σοβαρές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, περίμενε να περάσει η οξεία φάση της πανδημίας για να επαναφέρει το βασικό της σχέδιο, αυτό της εκχώρησης χώρου στην ιδιωτική αγορά.
Αντί να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να παραμένουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να προχωρήσει σε μια αποτίμηση και αξιολόγηση της ανταπόκρισής τους στην πανδημία έτσι ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να διορθωθούν, η κυβέρνηση ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρα για να παραμείνουν ιδιαίτερα οι γιατροί στο σύστημα υγείας.
Αυτό που επιχειρεί με το νομοσχέδιο είναι να κάνει πιο ελκυστικό το ιδιωτικό ιατρείο. Στη συνέχεια, επικαλούμενη τα προβλήματα στο σύστημα υγείας θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ και να πραγματοποιούν χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με επιβάρυσνη των ασθενών.
Με πρόσχημα δηλαδή τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, για τις οποίες δεν κάνει τίποτα για να διορθώσει, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Ο προσωπικός γιατρός που πομπωδώς ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας ότι για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, αποτελεί ένα κραυγαλέο ψέμα, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη μεταρρύθμιση που έχει στον πυρήνα της τον οικογενειακό γιατρό. Στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στους οικογενειακούς γιατρούς υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγγεγραμμένοι.
Αντί να στηρίξει αυτό το μοντέλο αναπτύσσοντάς το σε όλη τη χώρα, το ακυρώνει δίνοντας το ρόλο του οικογενειακού γιατρού στους ιδιώτες και όχι κατά προτεραιότητα στις δημόσιες δομές.
Επειδή το παιχνίδι για την κυβέρνηση παίζεται στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους, κάνει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πολύ πιο αυταρχική και αντιδημοκρατική έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.
Ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει υπηρεσίες διαβαθμισμένες, ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι. Ουσιαστικά θα καλύπτει ένα μίνιμουμ, ανεπαρκές πακέτο υπηρεσιών που θα αναγκάζει τους πολίτες να συμπληρώνουν επιπλέον χρήματα για να έχουν μια αξιοπρεπή φροντίδα.
Πρόκειται για μια αυταρχική μετάλλαξη του ΕΟΠΥΥ, ακριβώς για να υπηρετήσει ένα σχέδιο αδιαφανούς διαχείρισης των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων και της συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.
Πλέον το ΕΣΥ μπαίνει σε μία φάση οριστικής ανατροπής. Πάμε ουσιαστικά στην περίοδο πριν από τη δημιουργία του ΕΣΥ, την περίοδο που υγεία είχαν μόνο αυτοί που είχαν λεφτά. Αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα δεν πρέπει να την επιτρέψουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια