Ολόκληρη η αντιπολίτευση συσπειρώνεται υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη και η «Ελληνική Λύση», σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, θα υπερψηφίσει. Ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην  Κούβα και δεν θα πάρει το λόγο αλλά έχει ήδη δηλώσει τη θετική στάση του ΜέΡΑ 25, ενώ το ίδιο έχει κάνει ο Δ. Κουτσούμπας για το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Α. Σαμαράς, που ταλαιπωρείται με ίωση, και ο Κ. Καραμανλής που είχε προγραμματίσει ταξίδι, μπορεί να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής, μεταφέροντας μέσω συνεργατών τους ότι το μείζον διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική σταθερότητα.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν «κλειδωμένα» τα 156 «Οχι» και δεν περιμένουν καμία διαρροή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα παρά τα «τζαρτζαρίσματα» με τον προεδρεύοντα της Βουλής Ν. Κακλαμάνη να ανακαλεί στην τάξη τον μαινόμενο βουλευτή Δ. Μαρκόπουλο και την πρώην υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη να καταθέτει ερώτηση στις Κεραμέως και Μενδώνη για τη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη έτοιμο το αφήγημα για μετά την ψηφοφορία: Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να το ζητήσει, ο Αλ. Τσίπρας έκανε μια τρύπα στο νερό και ο Κ. Μητσοτάκης φεύγει για την Ιαπωνία προσπαθώντας να φέρει στη χώρα επενδύσεις.

 

Γεγονός, όμως, είναι ότι συγκροτείται αντικυβερνητικό μέτωπο για την προάσπιση της δημοκρατίας και αυτό αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη και για τη μετεκλογική περίοδο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να έχει ήδη προειδοποιήσει με Προανακριτική Επιτροπή αν ο Αλ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές.

Η ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών ως μείζον πολιτικό ζήτημα είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρό πρόβλημα για τον Κ. Μητσοτάκη που προσπαθεί να κρατήσει την πολιτική επικαιρότητα στις προεκλογικές παροχές και στα ελληνοτουρκικά.

Η προσπάθεια συμψηφισμού με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για λεφτά που έστελνε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύλληψη του «Μάξιμου Σαράφη» για κομπίνα και με τη Μαρία του Έβρου προφανώς δεν αρκεί για να συσκοτίσει τις βαρύτατες ευθύνες του για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, της στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων θεσμικών παραγόντων.

Ενα από τα συμπεράσματα συνοψίζεται στην ανάρτηση του πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα» Αντώνη Καρακούση.