....

....

Αντώνης Σαμαράς: Ηφαίστεια

«Είμαι εδώ και δεν ξεχνώ» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. 


    

Γράφει ο 

10:20 - 27/04/2024
Τελευταία ενημέρωση: 10:21 - 27/04/2024

Ερώτηση: Το κόμμα που εχει τον τίτλο «Ν.Δ.», πόσα… κόμματα είναι; Εχουμε και λέμε: Το κόμμα του Μητσοτάκη, το κόμμα των Καραμανλικών, το κόμμα του Σαμαρά, το κόμμα των Ακροδεξιών και το – κατά περιπτωση – υποκόμμα της Ντόρας.

Τελειώσαμε; Όχι. Οι εμφανείς υποδιαιρέσεις, υποδόρια τέμνονται, οριζοντίως, από τα άτυπα κόμματα – μιντιαρχών και ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Ονόματα και μη κανάλια και ΠΑΕ.

Από αυτές τις αμοβαδοποιήσεις, οι «Καραμανλικοί» έχουν μπει σε χειμερία νάρκη, οι ακροδεξιοί διάγουν περίοδο δόξας και ευφορίας και από τις λοιπές συνιστώσες, δύο είναι εμφανώς ενεργές: Το κόμμα ενός «ολιγάρχη» και το κόμμα του Σαμαρά. Για την ακρίβεια, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι σαν τα ηφαίστεια που εκπέμπουν συνεχώς ακίνδυνο καπνό, αλλά ειδικά η οικογένεια Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να συνυπολογίζει τι της συνέβη όταν ξέρασε φωτιά – από την Κοινοβουλευτική Ομάδα – και λάβα από πρώην χορηγούς της.

Μετά τις εκλογές, οι εμφανίσεις Σαμαρά είναι απλώς καπνογόνες. Αλλά ειδικά με την τελευταία εμφάνισή του στη Βουλή, το μήνυμα παρέπεμπε σε μια φράση της Ελένης Βλάχου, όταν ο Λαμπράκης τής ζητησε να συναντηθούν, μετά την πώληση της «Καθημερινής», στον Κοσκωτά: «Χρήστο, δεν γίνεται, ανήκουμε πλέον σε διαφορετικές συμμορίες».

Με άλλα λόγια, ο πρώην αρχηγός της «πραγματικής» Ν.Δ. διεμήνυσε στον γόνο των «σφετεριστών» της ότι ο καθένας τους είναι από διαφορετικό ύφασμα και κατ' ουσίαν δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό φορέα. Στο χάσμα που τους χωρίζει στα ελληνοτουρκικά – και διευρύνθηκε με το, ψευδεπίγραφο, «σύμφωνο φίλιας» Μητσοτάκη και Ερντογαν – προστέθηκε και η άβυσσος στα θέματα Οικογενειακού Δικαίου.

Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές, θα πρέπει να είναι αφελείς στο Μέγαρο Μαξίμου, αν δεν άρχισαν να σκέφτονται ότι η Ιστορια δεν επαναλαμβάνεται πάντα σαν φάρσα.

«Ουδέν σχόλιον» ήταν αμήχανη απάντηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και μετά ξέσπασαν στην Ασημακοπούλου.

Αλλά ο Σαμαράς γκαζώνει, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα θέμα στο οποίο ο Μητσοτάκης είναι ήδη ζεματισμένος από έναν ομοϊδεάτη του. Ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε στον Κύπριο εκδότη, Κ. Χατζηκωστή, κάτι που δεν συνάδει με το «εθνικό καθηκοντολόγιο» Έλληνα πρωθυπουργού: Ο Μητσοτάκης, που δεν έχει μπει στον κόπο να μελετήσει το Κυπριακό, τον πίεζε να περιορίσει το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της, ώστε να τον διευκολύνει στον «διάλογο» με την Τουρκία. Για λεπτομέρειες: «Εφτα προεδρικά πορτρέτα» – εκδόσεις Γερμανός. Η χαλαρή διάψευση συνιστούσε επιβεβαίωση.

Αν λάβουμε υπόψη την καλή σχέση του Σαμαρά με τον Χατζηκωστή και την κακή του Αναστασιάδη με τον Μητσοτάκη, επειδή υπουργοποίησε τον «αχάριστο» Στυλιανίδη, η ομιλία του «Μεσσήνιου ιντριγκαδόρου» στην παρουσίαση του βιβλίου «Εμφύλιος Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β΄, Παρακράτος και Χούντα», δεν ηταν απλώς ευγενική ανταπόκριση σε πρόσκλησή του συγγραφέα – φίλου του – Γιάννου Χαραλαμπίδη.

Πακετάροντας τα ελληνοτουρκικά, με το Κυπριακό και τα κόλπα της Μπακογιάννη με το Κόσοβο, έβαλε νέες εγκαιροφλεγείς βόμβες στους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη, λίγο πριν τους επικαιροποιήσει με τον Ερντογαν: «Είμαι εδώ και δεν ξεχνώ» προειδοποίησε. Στο Μητσοτακαίικο έχουν λόγους να ανησυχούν, ότι τα ηφαίστεια δεν μένουν πάντα στον καπνό…

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.