....

....

Αποκλειστικό / Λαβράνος, ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ, KRIKEL: εικονικά τιμολόγια, υποκλοπές, κρατικά συμβόλαια – Τα πορίσματα που καίνε τον κουμπάρο του Γρηγόρη Δημητριάδη

 

Oκ. Γιάννης Λαβράνος έγινε πρωτοσέλιδο λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, της φορολογικής διοίκησης και νέες μαρτυρίες εμπλεκόμενων, το Tvxs παρουσιάζει το παρακράτος που στήθηκε γύρω από τον κουμπάρο του κ. Δημητριάδη: ένα σύστημα προστασίας και συγκάλυψης, με πρόσβαση σε πολιτικά γραφεία, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας, δημόσιες υπηρεσίες, στελέχη τραπεζών και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τα ντοκουμέντα του Tvxs καταγράφουν τη συγκάλυψη αλλά και τον τραγέλαφο. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, την εκκαθάριση της KRIKEL, της διαβόητης εταιρείας των υποκλοπών που ανήκε ουσιαστικά στον κ. Λαβράνο όπως είχε αποκαλύψει το Tvxs, έκανε άγνωστο πρόσωπο, κάτοικος καταυλισμού Ρομά στον Άγιο Αθανάσιο Αλιάρτου.

Ο σεσημασμένος κ. Λαβράνος

Ο κ. Λαβράνος βρισκόταν ήδη στο μικροσκόπιο των φορολογικών και ελεγκτικών αρχών – τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Ήδη από το 2013, είχε εμπλακεί σε υποθέσεις με σαφείς ενδείξεις για έκδοση και χρήση εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας, με βασικό πελάτη την Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι και ερευνώνται οι δραστηριότητες του Γιάννη Λαβράνου, γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως η επιχειρηματική του «επιτυχία» δεν στηρίχθηκε μόνο σε εταιρικά σχήματα, κρατικά συμβόλαια και εικονικά τιμολόγια.

O κ. Λαβράνος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το σημερινό άρθρο, που έλαβε μέσω μέιλ και μηνυμάτων.

Ψεύτικες ταυτότητες και ψευδομαρτυρίες: η ανοχή στην παρανομία

Τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά: φορολογικά πορίσματα που καθυστερούσαν να εκδοθούν επί χρόνια, ψεύτικες ταυτότητες που αγνοούνταν επιδεικτικά από τις ελεγκτικές αρχές, εικονικά τιμολόγια που περνούσαν απαρατήρητα , εισαγγελικές έρευνες που σέρνονταν και σέρνονται…

Την ίδια στιγμή, πρόσωπα -κλειδιά που εργάζονταν δίπλα στον κ.Λαβράνο ψευδομαρτυρούσαν χωρίς να διώκονται, ενώ οι κρατικοί μηχανισμοί –από τη φορολογική διοίκηση μέχρι την οικονομική εισαγγελία– καθυστέρησαν ή αδρανούσαν μπροστά σε στοιχεία που, για άλλους, θα είχαν ήδη οδηγήσει σε δίωξη και καταδίκη.

Έλεγχοι και αποκαλύψεις

Το tvxs.gr φέρνει σήμερα στο φως τέσσερις σημαντικές αποκαλύψεις που εντείνουν την πίεση γύρω από τον κ. Λαβράνο και το δίκτυο των συνεργατών του:

*Η πρώτη αποκάλυψη έχει να κάνει με τον έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ Αττικής) στην εταιρεία ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου για τα έτη 2013 έως 2015.

Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεκάδων εικονικών τιμολογίων αξίας άνω των 56 εκατ. ευρώ με βασικό κυρίως αποδέκτη την Τράπεζα Πειραιώς. Η εν λόγω υπόθεση έχει ειδικό ενδιαφέρον διότι η δημοσιογραφική έρευνα έχει αποκαλύψει πως προκειμένου να κρυφτούν τα ίχνη του Λαβράνου χρησιμοποιήθηκαν πλαστές ιταλικές ταυτότητες.

Τελικά, με τη συνδρομή της Interpol οι Εισαγγελικές Αρχές επιβεβαίωσαν τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας και την πλαστότητα των εν λόγω ταυτοτήτων.

Τα στοιχεία της ΥΕΔΔΕ Αττικής φωτίζουν όλο το σκάνδαλο της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, τα πρόσωπα (πραγματικά και μη) που ενεπλάκησαν σε αυτό, αλλά και το γεγονός ότι για χρόνια η φορολογική διοίκηση έκανε τα στραβά μάτια στις καταγγελίες που αφορούσαν τις εν λόγω εταιρείες.

*Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στον φορολογικό έλεγχο που διενήργησε το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛΚΕ) Αττικής στην εταιρεία KRIKEL, η οποία είναι γνωστή από την υπόθεση των υποκλοπών. Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι η KRIKEL είχε προμηθευτεί εικονικά τιμολόγια μεγάλης αξίας. Τα περισσότερα από αυτά είχαν εκδοθεί από την ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, μια χωματουργική εταιρεία που – κατά τρόπο αδικαιολόγητο – εμφανιζόταν να πουλά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από ξεχωριστό έλεγχο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ). Οι έλεγχοι τόσο της ΥΕΔΔΕ όσο και του ΕΛΚΕ ξεκίνησαν μετά από επώνυμες καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, στον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή και στον Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη.

Δέσμευση των λογαριασμών Γιάννη Λαβράνου- KRIKEL- και άλλων

*Η τρίτη αποκάλυψη αφορά στο γεγονός ότι πριν από δύο μήνες, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, στηριζόμενη στο πόρισμα του 3ου ΕΛΚΕ, προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου και της εταιρείας KRIKEL.

Παράλληλα, δέσμευσε και τα περιουσιακά στοιχεία δύο υπαλλήλων της KRIKEL, του Σταμάτη Τρίμπαλη και του Stanislaw Pelczar. Οι τελευταίοι, όπως είχε αποκαλύψει το Tvxs, φέρονται να είχαν τοποθετηθεί από τον Λαβράνο ως διαχειριστές της εταιρείας, χωρίς να έχουν πραγματική ευθύνη, λειτουργώντας ουσιαστικά ως διαχειριστές – «αυτοφοράκηδες».

Σύμφωνα με τη διάταξη δέσμευσης της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η εταιρεία KRIKEL υπέβαλλε ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2018 έως 2021, μην αποδίδοντας το σχετικό ΦΠΑ και το «εγκληματικό προϊόν που προέρχεται από την ως άνω περιγραφόμενη δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσό των 4,42 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο, η Αρχή δεν εξέτασε την χρήση 2022 , η οποία περιλαμβάνει αντίστοιχα υψηλές συναλλαγές και ο έλεγχος για την οποία παραμένει ανοικτός από το ΕΛΚΕ.

*Η τέταρτη αποκάλυψη αφορά τα υπομνήματα που έχει καταθέσει στις Αρχές ο υπάλληλος της KRIKEL, Σταμάτης Τρίμπαλης. Σε αυτά, φέρεται να δηλώνει ότι ο Γιάννης Λαβράνος ήταν εκείνος που είχε τον πραγματικό έλεγχο της KRIKEL και όχι οι τυπικοί διαχειριστές.

Ο Τρίμπαλης περιγράφει ένα οργανωμένο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, δρούσαν καθ’ υπόδειξή του και βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση μαζί του. Τα ίδια αυτά πρόσωπα συνδέονται με τον Λαβράνο από το 2013 και εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εισαγγελικές και φορολογικές αρχές.

Πηγή: Whimsical Diagrams- TVXS

 

ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ: το μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Από το 2013 έως το 2015, η εταιρεία ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Γιάννη Λαβράνου συμμετείχε σε ένα πολύπλοκο σύστημα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, συνολικής καθαρής αξίας άνω των 56 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα φοροδιαφυγής της τελευταίας δεκαετίας, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία, ο οποίος προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του με τη δημιουργία ψεύτικων προσώπων και παραποιημένων εγγράφων. Η σοβαρότητα του σκανδάλου σχετίζεται και με την εμπλοκή της τότε Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην υπόθεση.

Η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και από την αρχή της λειτουργίας της ο Γιάννης Λαβράνος είχε ενεργό ρόλο στη διοίκησή της – αρχικά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος.

Οι δύο ανύπαρκτοι Ιταλοί

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μια αιφνιδιαστική γενική συνέλευση, κατά την οποία η διοίκηση της εταιρείας άλλαξε. Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, ο Λαβράνος σταμάτησε να φαίνεται επίσημα στη διοίκηση και στη θέση του εμφανίστηκαν δύο Ιταλοί πολίτες: ο Antonio Sassi ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ο Giorgio Antoneli ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως προέκυψε αργότερα, τα δύο αυτά πρόσωπα δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα – επρόκειτο για πλαστές ταυτότητες που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον Λαβράνο και συνεργάτες του, ώστε να αποκρύψουν τη δική του εμπλοκή και να διευκολυνθεί η έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Από το φθινόπωρο του 2013 έως και το 2015, η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ συμμετείχε σε πλήθος συναλλαγών με εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο εταιρειών-«βιτρίνα» για να δικαιολογήσει τη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Η δραστηριότητα της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ είχε τραβήξει την προσοχή των φορολογικών αρχών εδώ και χρόνια. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το tvxs.gr, η εταιρεία απασχόλησε επανειλημμένα την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Αττικής από το 2014 έως το 2021.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε ποτέ ουσιαστική επιβολή φόρων ή προστίμων και – το σημαντικότερο – δεν πραγματοποιήθηκε προτεραιοποίηση του ελέγχου της. Μάλιστα, μεταξύ 2020 και 2021, ολοκληρώθηκαν πέντε διαφορετικοί έλεγχοι.

Αν και δεσμεύθηκαν προσωρινά λογαριασμοί, εν συνεχεία αποδεσμεύθηκαν, χωρίς να εντοπιστούν τα σοβαρά παραπτώματα που αποκαλύφθηκαν τελικά το 2022, όταν πλέον είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και επώνυμες καταγγελίες προς τη φορολογική διοίκηση και τις εισαγγελικές αρχές από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα των υποκλοπών.

Πίνακας με τους ελέγχους που διενήργησε η εφορία στην ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ

Βάσει της εντολής ελέγχου με αριθμό 4350/413569/23.11.2022, που είχε εκδοθεί από τον τότε προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής, συντάχθηκε το 2024 ένα πόρισμα 100 σελίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε από συγκεκριμένους υπαλλήλους το 2022, ενώ άλλοι υπάλληλοι ανέλαβαν τη σύνταξη του πορίσματος δύο χρόνια αργότερα.

Το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ το 2013 ζήτησε και έλαβε 33 εικονικά τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 5,43 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 1,25 εκατ. ευρώ και εξέδωσε 53 εικονικά τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 4,41 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 1,01 εκατ. ευρώ.

Το 2014 η εταιρεία ζήτησε και έλαβε 23 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 15,93 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 3,66 εκατ. ευρώ και εξέδωσε 155 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 16,88 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 3,88 εκατ. ευρώ.

Το φορολογικό έτος 2015 η εταιρεία ζήτησε και έλαβε 8 εικονικά τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 3,56 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 0,82 εκατ. ευρώ και εξέδωσε 29 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 5,36 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 1,23 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Whimsical Diagrams- TVXS

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα εικονικά τιμολόγια αθροιστικά ξεπερνούσαν σε αξία τα 56 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε τα 11,85 εκατ. ευρώ.

Εδώ ο Ιταλός, εκεί ο Ιταλός

Από το πόρισμα της ΥΕΔΔΕ Αττικής προκύπτει ένα σημαντικό στοιχείο: ήδη από το 2019, οι εφοριακοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον Antonio Sassi, ο οποίος εμφανιζόταν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ.

Επειδή όμως δεν κατάφεραν να βρουν κανένα ίχνος του —καθώς, όπως αποδείχθηκε, δεν επρόκειτο για υπαρκτό πρόσωπο— κάλεσαν τον Σεπτέμβριο του 2021 για κατάθεση τρεις εργαζομένους της εταιρείας: τον Σωτήρη Ντάλα, την Άννα Λαζαρή και την Ελένη Μηλιά.

Όλοι υποστήριξαν, ψευδώς σύμφωνα με το πόρισμα, ότι ο Antonio Sassi υπήρχε και ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ήταν εκείνος που διηύθυνε την εταιρεία. Την περίοδο που ο Σωτήρης Ντάλας έδινε την κατάθεσή του (Σεπτέμβριος 2021), εργαζόταν ήδη ως τεχνικός διευθυντής στην KRIKEL, την άλλη εταιρεία συμφερόντων Λαβράνου, ενώ και η Ελένη Μηλιά εργαζόταν στο λογιστήριο της KRIKEL.

Οι πλαστές ταυτότητες

Ο ρόλος των δύο αυτών προσώπων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο πρώην διαχειριστής της KRIKEL, Σταμάτης Τρίμπαλης, έχει καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία εις βάρος τους, στα οποία θα γίνει αναφορά στη συνέχεια.

Το πρόσωπο που απεικονιζόταν στην πλαστή ταυτότητα του Antonio Sassi

Ειδικός είναι ο ρόλος και δύο άλλων συνεργατών του Λαβράνου. Του Αναστάσιου Καρλή και του Γιάννη Καραγιάννη.

Όπως είχε αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Καρλής εμφανίζεται με πλαστή ταυτότητα που φέρει το όνομα Λουκάς Κατσαρός να είναι ο φορολογικός εκπρόσωπος του Ιταλού Gianni Berti στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την γνωστή πλαστή ταυτότητα που απεικονίζει τον ίδιο τον Γιάννη Λαβράνο και η οποία είχε αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο του 2022 από τους Reporters United.

H ταυτότητα του Gianni Berti που έφερε τη φωτογραφία του Γιάννη Λαβράνου

Ο δεύτερος, ο Καραγιάννης εμφανιζόταν με πληρεξούσιο που δήθεν είχε υπογράψει ο Antonio Sassi να προχωρεί στην είσπραξη επιταγών εκ μέρους της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ.

Μάλιστα, ο Γιάννης Καραγιάννης είχε κληθεί να καταθέσει στις φορολογικές Αρχές τον Οκτώβριο του 2020. Και εκείνος είχε δώσει ψευδή κατάθεση υποστηρίζοντας πως «λόγω προσωπικής γνωριμίας» με τον Antonio Sassi έκανε διάφορες δουλειές για λογαριασμό του.

Σήμερα το tvxs.gr αποκαλύπτει πως και ο Γιάννης Καραγιάννης εμφανιζόταν ως «Gianni Pedrini» σε άλλη πλαστή ιταλική ταυτότητα , η οποία είναι σε γνώση των ελληνικών φορολογικών και εισαγγελικών Αρχών ήδη από τον Οκτώβριο του 2023.

Η πλαστή ιταλική ταυτότητα που απεικόνιζε τον Γιάννη Καραγιάννη ως Gianni Pedrini

 

Ο ρόλος των Αναστάσιου Καρλή και Γιάννη Καραγιάννη είναι σημαντικός διότι σύμφωνα με τα πορίσματα των φορολογικών Αρχών εμφανίζονται να σχετίζονται με τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ στην KRIKEL.

Γιατί κανείς δεν ρώτησε τον Λαβράνο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι Ντάλας, Λαζαρή και Μηλιά κατέθεσαν στις φορολογικές αρχές, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, η ΥΕΔΔΕ Αττικής δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για να εντοπίσει τον Antonio Sassi.

Κυρίως, δεν κάλεσε τον Γιάννη Λαβράνο – ο οποίος εμφανιζόταν τυπικά ως ο πωλητής της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ στον Ιταλό Sassi τον Σεπτέμβριο του 2023 – ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του φερόμενου αγοραστή. Η έρευνα για την ύπαρξη ή μη του Antonio Sassi ξεκίνησε μόνο αφότου δημοσιογράφοι κατέθεσαν στις εισαγγελικές αρχές στοιχεία που είχαν λάβει από τις ιταλικές αρχές.

Τότε, εκδόθηκε το ενημερωτικό δελτίο 814/01-11-2023 και δόθηκε εντολή ελέγχου με αριθμό 4457/19-12-2023 για να εξακριβωθεί αν η ταυτότητα του Sassi ήταν πλαστή. Η Interpol επιβεβαίωσε τελικά επίσημα στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές ότι επρόκειτο για πλαστή ταυτότητα. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το κρίσιμο στοιχείο – η πλαστότητα της ταυτότητας – δεν έχει έως σήμερα συμπεριληφθεί σε κανένα από τα επίσημα πορίσματα της φορολογικής διοίκησης.

Η ΥΕΔΔΕ Αττικής δεν είχε ανάγκη να περιμένει τα στοιχεία από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών – τα οποία αποκάλυπταν ότι η ταυτότητα με αριθμό ΑΤ5484682 του Antonio Sassi είχε δηλωθεί ως κλαπείσα στις 18 Μαρτίου 2012 στη Νάπολη – για να διαπιστώσει πως ο Γιάννης Λαβράνος ουδέποτε αποχώρησε από την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και ότι στην πραγματικότητα εκείνος διαχειριζόταν την εταιρεία την περίοδο 2013–2015.

Όπως καταγράφεται στο πόρισμα της ΥΕΔΔΕ Αττικής, οι ελεγκτές είχαν ήδη συγκεντρώσει στοιχεία που έδειχναν πως ο Λαβράνος ήταν αυτός που είχε επαφή με τις τράπεζες και εισέπραττε επιταγές για λογαριασμό της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ, σε χρόνο που η εταιρεία εμφανιζόταν να διοικείται από τον Antonio Sassi.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος ο Λαβράνος υπέγραψε, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, έντεκα συμβάσεις με την Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2014. Για τις συναλλαγές αυτές, που ανήλθαν συνολικά σε 8,7 εκατ. ευρώ, εκδόθηκαν τιμολόγια τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τη φορολογική διοίκηση ως εικονικά.

Από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς, τις συμβάσεις υπέγραψαν οι δύο τότε Γενικοί Διευθυντές. Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι στήριζαν την Τράπεζα Πειραιώς με δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, την ίδια ώρα υπογράφονταν συμβάσεις και εκδίδονταν τιμολόγια για προμήθειες και συναλλαγές που, σύμφωνα με τα πορίσματα, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σε επικοινωνία με το Tvxs, κύκλοι της Τράπεζας δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα πεπραγμένα της παλιότερης διοίκησης.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Τράπεζα Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2020 είχε προχωρήσει σε αγωγή, σε βάρος στελεχών της, αξιώνοντας να αποζημιωθεί για εικονικά τιμολόγια αξίας 22 εκατ. ευρώ (αφορούσαν και σε άλλες υποθέσεις), με τη σχετική αποκάλυψη να την έχει κάνει ξανά ο Θανάσης Κουκάκης.

Σχετικός πίνακας από το πόρισμα της ΥΕΔΕΕ Αττικής

Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι πως την υπόθεση της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ την χειριζόντουσαν το διάστημα 2020 – 2021 ο τότε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής Σπύρος Κουσουνής και ο τότε Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης , οι οποίοι -όπως και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης- απεδείχθη από την έρευνα της εισαγγελίας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πως ήταν θύματα των υποκλοπών και του Predator.

Το πόρισμα για την KRIKEL

Η άλλη εταιρεία του Λαβράνου, η εταιρεία KRIKEL ιδρύθηκε στις 6 Ιουνίου 2017, από την αγρότισσα Ελένη Κρητσωτάκη, με έδρα τη διεύθυνση Πειραιώς 4 στην Αθήνα.

Η Ελένη Κρητσωτάκη είναι η εξαδέλφη του Αναστάσιου Καρλή του, κουμπάρου του Γιάννη Λαβράνου, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία που προαναφέρθηκαν και έχουν κατατεθεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη από τον Οκτώβριο του 2023, εμφανιζόταν με πλαστή ταυτότητα που έφερε το όνομα Λουκάς Κατσαρός, ως ο φορολογικός εκπρόσωπος του Ιταλού Gianni Berti, πλαστού προσώπου που η παραποιημένη ιταλική ταυτότητά του εικονίζει τον Γιάννη Λαβράνο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο Αναστάσιος Καρλής ήταν ο άμισθος διαχειριστής της ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, που σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσοδών Αττικής (που συντάχθηκε στη βάση της 4704/420646/21/12/2022 εντολής ελέγχου και το οποίο έχει ήδη από το Δεκέμβριο του 2023 αποσταλεί σε ελεγκτικά κέντρα και εισαγγελικές αρχές) συνολικά την τριετία 2018-2020 φέρεται να εξέδωσε 1.661 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 6,61 εκατ. ευρώ στα οποία αναλογεί ΦΠΑ 1,58 εκατ. ευρώ.

Εικονικά τιμολόγια βροχή

Τα τιμολόγια αυτά καταγράφονται στο πόρισμα ως εικονικά ως προς τη συναλλαγή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική ανταλλαγή προϊόντων ή υπηρεσιών. Εξ αυτών των εικονικών τιμολογίων το πόρισμα της ΥΕΔΔΕ Αττικής εντόπισε εικονικά τιμολόγια που περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αναλογούσαν σε 5,4 εκατ. ευρώ!

Η επίμαχη αναφορά στην KRIKEL από το πόρισμα της ΥΕΔΔΕ Αττικής για την ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ

Από το ίδιο πόρισμα της ΥΕΔΔΕ Αττικής προέκυψε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ότι εκτός από τον Αναστάσιο Καρλή, τον άμισθο διαχειριστή της ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, σημαντικά ποσά από τα εικονικά τιμολόγια που έκοβε η ΙΟΝΙΑ πήγαιναν στον Γιάννη Καραγιάννη, στον προαναφερόμενο συνεργάτη του Λαβράνου που είχε δώσει ψευδή κατάθεση για την ύπαρξη του δήθεν Ιταλού διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ Antonio Sassi και ο οποίος εμφανιζόταν ως Gianni Pedrini στην προαναφερθείσα ιταλική ταυτότητα.

Η επίμαχη αναφορά στον Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ από το πόρισμα της ΥΕΔΔΕ Αττικής για την ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ

Το πόρισμα της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσοδών Αττικής για την ΙΟΝΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, εστάλη στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής, το οποίο στη βάση της 214/22-2-2023 εντολής ελέγχου συνέταξε πόρισμα για την KRIKEL. Το πόρισμα ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 και από τα μέσα Δεκεμβρίου βρίσκεται στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη.

Στο πόρισμα, που εκτείνεται σε περίπου 240 σελίδες, περιγράφεται ότι μόνο για την περίοδο 2018–2021 η εταιρεία KRIKEL φέρεται να έχει διαπράξει φοροδιαφυγή ύψους τουλάχιστον 4,4 εκατομμυρίων ευρώ και ότι για το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το πόρισμα αποδίδει τη σχετική οικονομική υποχρέωση προσωπικά στον Γιάννη Λαβράνο, αναγνωρίζοντάς τον ως «αλληλεγγύως υπόχρεο πρόσωπο», επειδή θεωρείται ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας.

Αυτό δεν βασίστηκε σε εικασίες, αλλά τεκμηριώθηκε από πολλά στοιχεία, με πιο χαρακτηριστικό το ότι τα χρήματα της KRIKEL χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή δανείων της οικογένειας του Λαβράνου και για την κάλυψη οφειλών κυπριακής εταιρείας, που ανήκε στον στενό του συνεργάτη και κουμπάρο, Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος εμπλέκεται και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η επίμαχη αναφορά από το πόρισμα του 3ου ΕΛΠΕ για την KRIKEL

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η KRIKEL – μια εταιρεία που είχε σχεδόν αποκλειστικό πελάτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παρείχε στην Ελληνική Αστυνομία υπηρεσίες για το εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας TETRA SEPURA, καθώς και εξοπλισμό αντιπαρακολούθησης – δεν προσκόμισε στις φορολογικές αρχές τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που της ζητήθηκαν.

Δεν το έκανε ούτε για τις συναλλαγές που σχετίζονται με υπηρεσίες που παρείχε στην κυπριακή εταιρεία CIS International, συμφερόντων του Ισραηλινού Shahak Avni, συνεργάτη του ιδιοκτήτη της intellexa, Tal Dilian.

Η επίμαχη αναφορά από το πόρισμα του 3ου ΕΛΚΕ για την KRIKEL

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος

Στη βάση του πορίσματος του 3ου ΕΛΚΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος προχώρησε στις 9 Απριλίου 2025 στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών της KRIKEL, του Γιάννη Λαβράνου και των παλιών διαχειριστών της.

Σύμφωνα με τη διάταξη δέσμευσης της Αρχής, της οποίας προΐσταται ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η KRIKEL έως τις 2 Απριλίου 2025 εμφάνιζε ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΑΑΔΕ ύψους 9,74 εκατ. ευρώ. Το εγκληματικό δε προϊόν για το οποίο προχώρησε στη δέσμευση υπολογίσθηκε σε 4,42 εκατ. ευρώ.

Η επίμαχη αναφορά από τη διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα για την KRIKEL

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διάταξη Βουρλιώτη η KRIKEL φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πλήθος τραπεζικών κινήσεων που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική της εικόνα, με εισροές και εκροές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, μεταξύ 2 Μαΐου 2018 και 19 Μαρτίου 2023, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της KRIKEL εμφάνισαν πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 16,68 εκατ. ευρώ και χρεώσεις ύψους τουλάχιστον 16,62 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές αφορούν στα διαθέσιμα τραπεζικά στοιχεία της KRIKEL από τις τράπεζες Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα και – άγνωστο γιατί – δεν περιλαμβάνουν τους λογαριασμούς της Alpha Bank, που είναι εξίσου σημαντικές.

Σύμφωνα με τη δικογραφία για τις υποκλοπές, την περίοδο 2019-2020 καταγράφηκαν συναλλαγές συνολικού ύψους 511.401 ευρώ μέσω της Alpha Bank, με τα χρήματα είτε να καταλήγουν απευθείας στον Γιάννη Λαβράνο είτε να καλύπτουν οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειάς του.

Από την ίδια τράπεζα φέρεται να πραγματοποιήθηκαν και άλλες υψηλές συναλλαγές, οι οποίες όμως δεν αναφέρονται στη διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, όπως επίσης δεν αναφέρεται καθόλου και ο τραπεζικός λογαριασμός της KRIKEL στην Alpha Bank.

Η απάντηση της Alpha Bank στην Οικονομική Αστυνομία για τα χρήματα που έλαβε ο Λαβράνος από τον λογαριασμό της KRIKEL

Το υπόμνημα Τρίμπαλη

Το προαναφερόμενο πόρισμα του 3ου ΕΛΚΕ έκρινε τον Λαβράνο ως «αλληλεγγύως υπόχρεο πρόσωπο» στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και στις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά κυρίως στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρώην διαχειριστής της KRIKEL Σταμάτης Τρίμπαλης, ο οποίος κατονόμασε τον Λαβράνο ως τον πραγματικό διαχειριστή της εταιρείας KRIKEL.

Ο Σταμάτης Τρίμπαλης είναι μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προσελήφθη τον Ιούνιο του 2019 ως υπάλληλος των 700 ευρώ στην KRIKEL με τη μεσολάβηση του Νίκου Λιόλιου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Λαβράνου.

Ο Τρίμπαλης ήταν αυτός που είχε εμφανισθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές το Σεπτέμβριο του 2022 εκ μέρους της KRIKEL.

Στις 22 Μαΐου 2024, όταν και η έρευνα των φορολογικών Αρχών για την KRIKEL ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο Τρίμπαλης υπέβαλε εξώδικη δήλωση παραίτησης από την εταιρεία. Η δήλωση αυτή κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ, στη ΔΟΥ Ψυχικού και στον ΕΦΚΑ Αμαρουσίου.

Ενας άγνωστος Ρομά εκκαθαρίζει την KRIKEL

Ο ίδιος προσπάθησε να επιδώσει την δήλωση παραίτησης του και στην μητρική εταιρεία της KRIKEL, την κυπριακή Eneross Holdings Ltd, η οποία είχε ως διευθυντή τον Νίκο Λιόλιο. Ωστόσο, διαπίστωσε πως η εταιρεία αυτή δεν είχε πραγματική έδρα και είχε διαγραφεί από τα κυπριακά μητρώα ήδη από το 2022.

Αυτό σήμαινε πως η KRIKEL, μια μονομετοχική ΕΠΕ που συναλλασσόταν σχεδόν αποκλειστικά με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν είχε μέτοχο ! Τι ακολούθησε; Στις 29 Μαΐου 2024, άγνωστο πως, καθώς εξέλιπε ο μέτοχος, ορίσθηκε νέος διαχειριστής της KRIKEL ο Ιωάννης Καραχάλιος, άγνωστο πρόσωπο, κάτοικος καταυλισμού Ρομά στον Άγιο Αθανάσιο Αλιάρτου. Ο εν λόγω Ρομά ανέλαβε και την εκκαθάριση της KRIKEL!

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 και στις 12 Νοεμβρίου 2024 και ενώ είχε ολοκληρωθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, ο Τρίμπαλης κατέθεσε στο ΕΛΚΕ υπομνήματα με τα οποία απέδωσε την πραγματική διαχείριση της KRIKEL αποκλειστικά στον Γιάννη Λαβράνο.

Ομολογία: Ο Λαβράνος διοικούσε

O Τρίμπαλης κατέθεσε πως ουδέποτε είχε ενεργό ρόλο στη διοίκηση. Δεν γνώριζε τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, ούτε είχε πρόσβαση σε κρίσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.

«Της παραπάνω εταιρείας υπήρξα μεν τυπικά διαχειριστής, σύμφωνα με το καταστατικό της, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, πλην όμως εγώ ουδεμία ανάμιξη ή σχέση είχα με την διαχείρισή της (χαρακτηριστικά δεν διέθετα κωδικούς πρόσβασης στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, στους τραπεζικούς λογαριασμού της , το περιεχόμενο και τις κινήσεις των οποίων αγνοούσα, δεν γνώριζα , πολύ δε περισσότερο δεν διεύθυνα τις εργασίες της , τις οποίες στο σύνολό τους επίσης αγνοούσα, ούτε είχα ανάμιξη με τις δοσολοψίες της, πλην της υπογραφής εγγράφων, όταν χρειαζόταν, τα οποία καν δεν μου παραδίδονταν προς ανάγνωση κλπ), ενώ την πραγματική διαχείριση της εταιρείας ασκούσε ο Ιωάννης Λαβράνος», ανέφερε σχετικά ο Τρίμπαλης.

Η επίμαχη αναφορά από το πόρισμα του 3ου ΕΛΠΕ για την KRIKEL

Ενδιαφέρον έχει πως στο υπόμνημά του ο Τρίμπαλης κατονομάζει ως συνεργάτες του Λαβράνου στην KRIKEL και πρόσωπα με ειδική γνώση, τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας Σωτήρη Ντάλα και την υπάλληλο Ελένη Μηλιά, οι οποίοι είχαν ψευδώς καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2021 πως ο Antonio Sassi υπήρχε και πως κατά την περίοδο εργασίας τους στην ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο Σταμάτης Τρίμπαλης στο υπόμνημά του υποστήριξε τα εξής: «Σημειωτέον ότι ο Ιωάννης Λαβράνος ήταν ο πραγματικός διαχειριστής της εταιρείας KRIKEL , υποβοηθούμενος από πρόσωπα, που βρίσκονταν υπό τις οδηγίες του και σε άμεση επαφή με αυτόν και συγκεκριμένα α) τον Σωτήρη Ντάλα, τεχνικό, η δραστηριότητα του οποίου , υποβοηθητική προς την ασκούμενη από τον Λαβράνο διαχείριση, διερχόταν το σύνολο των εταιρικών υποθέσεων , β) Ελένη Μηλιά, λογίστρια, γ) Παναγιώτη Καραλή , λογιστή και δ) Αναστάσιο Τσοχατζίδη του Ευαγγέλου, λογιστή».

Η εισαγγελική έρευνα

Παρά τον όγκο των πορισμάτων, τις λεπτομερείς εκθέσεις ελέγχου από τις φορολογικές αρχές και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων από την Οικονομική Εισαγγελία για τις υποθέσεις που αφορούν τις εταιρείες ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και KRIKEL, που συνδέονται με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης –ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο– έχει ήδη από μηνών αναθέσει τις σχετικές υποθέσεις σε επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κινητικότητα, παρά τις επίσημες μηνυτήριες αναφορές των φορολογικών υπηρεσιών. Μηνήσεις που όπως προαναφέρθηκε αφορούν και στα εικονικά τιμολόγια που έλαβε από την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ η Τράπεζα Πειραιώς.

Πρέπει να επισημανθεί πως οι υποθέσεις αυτές αποκτούν βαρύνουσα σημασία, καθώς εξελίσσονται παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών, η οποία βρίσκεται –τυπικά– στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι επίκουροι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους μαρτυρίες και καταθέσεις που συνδέουν ξεκάθαρα τις δραστηριότητες του Γιάννη Λαβράνου με εκείνη την υπόθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ίδιος εμφανίζεται ως πρόσωπο με καθοριστικό ρόλο σε εταιρικά σχήματα που είχαν εμπλοκή τόσο σε κρατικές συμβάσεις όσο και σε συναλλαγές που ελέγχονται για παρατυπίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν οι οικονομικές έρευνες μπορούν να προσθέσουν κρίσιμες πληροφορίες στη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ιδίως από τη στιγμή που ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΥΠ και του Predator.

Το τοπίο περιπλέκεται από την της επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στην Οικονομική Εισαγγελία. Η αποχώρηση Καψιμάλη και η παράδοση της σκυτάλης σε νέο πρόσωπο δημιουργούν εύλογες προσδοκίες αλλά και ανησυχίες: θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ή θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις; Ποια στάση θα τηρήσει η νέα ηγεσία απέναντι στις δικογραφίες αυτές;

Θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και επεξεργασία του ήδη συγκεντρωμένου υλικού ή θα επιλέξει μια νέα, χρονοβόρα διαδρομή; Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς οι καθυστερήσεις μπορεί να πλήξουν την ουσία των ερευνών και τη δυνατότητα να αποδοθούν ευθύνες με βάση τα στοιχεία.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι καταθέσεις που συνδέουν πρόσωπα και εταιρείες με στοιχεία της δικογραφίας των υποκλοπών. Πολλές από τις συναλλαγές και τις εταιρικές συνδέσεις που περιγράφονται στα πορίσματα των φορολογικών αρχών, σχετίζονται με φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται με διαφορετικές ταυτότητες, με τραπεζικούς λογαριασμούς που εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς από τους επίσημα δηλωμένους και με χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις εκτός του εταιρικού αντικειμένου.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύνολο που απαιτεί συνδυαστική προσέγγιση. Θα αξιολογηθούν οι υποθέσεις ως ενιαίο σύνολο, ώστε να προκύψει μια συνολική εικόνα των πράξεων και των συσχετίσεων; Ή θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, με τον κίνδυνο να διασπαστεί η συνοχή της διερεύνησης και να χαθούν κρίσιμα σημεία σύνδεσης;

Τέλος, τίθενται ζητήματα που αγγίζουν τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όταν πρόσωπα που καλούνται να διερευνήσουν υποθέσεις ενδέχεται να έχουν εμπλακεί σε αυτές ή να έχουν υπάρξει αντικείμενο παρακολούθησης, πώς διασφαλίζεται η πλήρης αμεροληψία και η αποτελεσματικότητα της έρευνας;

Υπάρχουν θεσμικά εργαλεία για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των ελεγκτικών μηχανισμών σε τέτοιες συνθήκες; Και, πιο σημαντικό, υπάρχει η πολιτική και διοικητική βούληση να διερευνηθούν πλήρως οι υποθέσεις αυτές, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καθυστερήσεις;


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.