....

....

Πάνω από 500 καταστήματα εστίασης έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη – Σήμα κινδύνου από τους επαγγελματίες


Εκατοντάδες  καταστήματα εστίασης έχουν κατεβάσει ρολά την τελευταία πενταετία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με τον κλάδο να βρίσκεται στα όρια της αντοχής του. Οι επαγγελματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

«Στη Θεσσαλονίκη από το 2020 μέχρι σήμερα πάνω από 500 επιχειρήσεις εστίασης  έκλεισαν και δυστυχώς θα κλείσουν κι άλλες», δηλώνει στο TheOpinion ο Παναγιώτης Καρασαββίδης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

«Οι πρώτες ύλες είναι στα ύψη, τα τιμολόγια επίσης, τα ασφαλιστικά και οι μισθοδοσίες το ίδιο. Οι πελάτες λιγοστεύουν, τα ενοίκια αυξάνονται και δεν υπάρχει καμία προστασία για την επαγγελματική στέγη. Όλα αυτά μαζί οδηγούν μια επιχείρηση στο κλείσιμο», εξηγεί.

Ο καφές, που συχνά λειτουργούσε ως «σωσίβιο» για πολλές επιχειρήσεις, πλέον το κόστος του έχει αυξηθεί με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται. «Έχει αυξηθεί η τιμή του και ο ειδικός φόρος. Όταν τον αγοράζω με 13% και πουλάω με 24 δεν υπάρχει κέρδος και τώρα εμπλέκονται και η Κίνα και η Ινδία όταν δύο τέτοιες χώρες αυξάνουν τη ζήτηση, η τιμή ανεβαίνει κι άλλο», συμπληρώνει.

Ο κ. Καρασαββίδης – όπως τονίζει – η παρέμβαση του κράτους είναι μονόδρομος. «Πρέπει να μειωθεί η φορολογία και να υπάρξουν ουσιαστικές παροχές προς τους επαγγελματίες. Η οικονομία ξεκινά από την αγορά και τις μικρές επιχειρήσεις», σημειώνει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών δεν μεταφράζονται σε πραγματική ελάφρυνση.

«Όταν ανεβαίνουν οι μισθοί, ανεβαίνουν και οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και οι κλίμακες. Στις 17 του μήνα τα χρήματα τελειώνουν με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να βγουν ούτε για ένα καφέ. Ο κλάδος έχει εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο περιθώριο. Με τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε όσο μπορούσαμε, τώρα δεν γίνεται άλλο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης. «Η κατανάλωση, πλέον, περιορίζεται σε δύο-τρεις ημέρες την εβδομάδα. Τα μαγαζιά δουλεύουν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Τις καθημερινές η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη», καταλήγει ο κ. Καρασαββίδης.


theopinion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.