....

....

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ ΑΛΕΞΗ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το αποτέλεσμα των εκλογών για το Υ.Σ. προδικάζει υπό προϋποθέσεις ένα υγιές μέλλον για το ΕΚΑΒ
Ως υποψήφιος και υπεύθυνος του συνδυασμού ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους βοήθησαν στην κατάρτιση του συνδυασμού, όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν με την ψήφο τους τον συνδυασμό καθώς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 2 αιρετών εκπροσώπων μόνιμων υπαλλήλων στο Υ.Σ. του ΕΚΑΒ.
Το οριακό αποτέλεσμα και ο τρόπος με τον οποίο προήλθε μου αφήνει μια απογοήτευση για την μη επίτευξη του στόχου (η μία από τις δύο έδρες στο Υ.Σ. του ΕΚΑΒ). Παράλληλα όμως μου δίνει την ικανοποίηση ότι στο ΕΚΑΒ, στην δουλειά μας, στο δεύτερο σπίτι μας, υπάρχει ΜΕΛΛΟΝ.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους με εμπιστεύτηκαν και συμμετείχαν ως υποψήφιοι στον συνδυασμό της ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ. Για δεύτερη χρονιά (η πρώτη ήταν το 2015 εκλογές για το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ) καταφέραμε, παρότι ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους να κινηθούμε αδέσμευτοι χωρίς κομματικές εξαρτήσεις με μοναδικά κριτήρια το συμφέρον των εργαζομένων, των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικά και του ΕΚΑΒ. Η προσπάθεια ταύτισης του συνδυασμού που έχω την τιμή να ηγούμαι με την πρώην ΠΑΣΚΕ έπεσε στο κενό. Και αυτό γιατί ο καθένας κρίνεται για την συνολική του παρουσία στον χώρο μας (αν δηλαδή εκμεταλλεύεται προς όφελος του και εις βάρος άλλων συναδέλφων την συνδικαλιστική του σχέση με την εκάστοτε διοίκηση) και όχι με το τι ψηφίζει στις εθνικές εκλογές. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι κόμμα ψηφίζει ο κάθε συνάδελφος αλλά αν μπορώ να συνεργαστώ μαζί του προς όφελος της δουλειάς μου. Το απέδειξα το 2011 με τον καθοριστικό μου ρόλο ως επικεφαλής της ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ στον σχηματισμό του πρώτου διαπαταραταξιακού προεδρείου στην ιστορία του σωματείου της Αθήνας. Το οποίο πιστεύω ότι λειτούργησε υποδειγματικά και δεν άφησε περιθώρια παρέμβασης από τρείς διαφορετικές διοικήσεις του ΕΚΑΒ στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου μας. Το σωματείο είναι θεσμικό όργανο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζεται με κόμματα και με πρόσωπα όπως επιχειρείται από μέρος της τωρινής διοίκησης η οποία ήρθε στο ΕΚΑΒ για να κάνει πολιτική.
Προέρχομαι από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ. Δεν το έκρυψα ποτέ. Όπως δεν έκρυψα και τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω. Όπως και δεν φοβήθηκα να υπερασπιστώ και κάθε άποψη, πολιτική θέση, απόφαση η οποία είναι για μένα σωστή από όπου και αν προέρχεται.
Η σχέση μου και η σχέση της ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ με όλους όσους στήριξαν τον συνδυασμό μας βασίστηκε στην συνεχή καθημερινή επαφή με τον συνάδελφο, την συνδικαλιστική μας δράση, την συνεχή παρουσία μας στην «πρώτη γραμμή» χωρίς να εκμεταλλευτούμε προς ιδίων όφελος τις εκάστοτε συνθήκες, την αναγνώριση των ικανοτήτων μας και την αγάπη για την δουλειά μας. Κανείς δεν προσδοκούσε από εμάς να «βολευτεί», χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όλοι όσοι ψήφισαν τους άλλους δύο συνδυασμούς απέβλεπαν σε αυτό, καθώς δεν έχουμε από πίσω μας πολιτικό φορέα που διόρισε ή θα διορίσει την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την διοίκηση του ΕΚΑΒ να μας στηρίζει. Επηρέασε όμως πολλούς εργαζόμενους.
Η ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) συσπειρώθηκε και ήρθε πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά καταλαμβάνοντας την πρώτη έδρα στο Υ.Σ. καθώς ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επόμενη κυβέρνηση. Τα έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη που ηγήθηκαν του συνδυασμού με επικεφαλής τον Πρόδρομο Δεβελόγλου ο οποίος είχε και την καθολική στήριξη της ΠΟΠ ΕΚΑΒ, ευνοήθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που υπάρχει και εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση εκλογικού συναγερμού στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. με αποτέλεσμα να καταγράψει μια ευρεία νίκη με διαφορά 390 ψήφων από τον δεύτερο συνδυασμό που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) με ελάχιστη διαφορά σε ψήφους από εμάς (μόλις 5), πήρε την δεύτερη έδρα στο Υ.Σ. Εκμεταλλεύτηκε την υπερέχουσα θέση του ως κυβερνητική παράταξη που του έδινε το δικαίωμα να εξαργυρώσει τις εκατοντάδες υποσχέσεις για μεταθέσεις, τις δεκάδες υποσχέσεις για μετατάξεις πληρωμάτων σε ανώτερη κατηγορία (όλες οι εισηγήσεις από το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ στο Υ.Σ. έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές), τις επιλεκτικές μετακινήσεις με αποφάσεις προέδρου και αντιπροέδρου (δημιουργώντας εκ νέου μια ομάδα εργαζομένων η οποία βρίσκεται σε ομηρία ακολουθώντας πιστά την συνταγή ΔΑΚΕ-Παπαευσταθίου 2008-2009), την ενασχόληση της διοίκησης με την εκλογική διαδικασία, τις δεκάδες περιοδείες και τα ψέματα (έχει χαθεί το μέτρημα στα ρουσφέτια που έχει υποσχεθεί!) του αντιπροέδρου Μ. Μυλωνά σε όλη την χώρα το τελευταίο πεντάμηνο, τις επικοινωνιακές φιέστες για το δήθεν «έργο» που παρουσίασε και τέλος την ανάμειξη ακόμα και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη στην εκλογική διαδικασία. Πανηγυρίζουν στο Facebook του υπουργού για την κατάκτηση της έδρας. Σε πολλές δε περιπτώσεις ασκήθηκε και τρομοκρατία σε εργαζομένους.
Τα κομματικά στελέχη του ΤΑΣ ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) για μια ακόμη φορά προτίμησαν να μην συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την προνομιακή τους σχέση με τις εκάστοτε διοικήσεις, επιλέγοντας την αποχή και το λευκό. Οι συνεργαζόμενοι/μη κομματικά στελέχη όμως, πήραν θέση υπέρ του συνδυασμού μας, πράγμα το οποίο αφήνει περιθώρια για μια μελλοντική συνεργασία στο σωματείο.
Είναι η πρώτη φορά στο ΕΚΑΒ που μια διοίκηση είχε τόσο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Άλλες διοικήσεις στο παρελθόν εξέφραζαν την προτίμηση τους για ένα πρόσωπο αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν εξ ολοκλήρου μια εκλογική διαδικασία. Από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου (ανάγκασαν πολλούς υπεύθυνους τομέων να είναι υποψήφιοι) μέχρι τα εκατοντάδες προσωπικά τηλέφωνα σε εργαζόμενους ψηφοφόρους. Ήταν στοίχημα για τον Πολάκη και η διοίκηση του ΕΚΑΒ έπαιζε το «κεφάλι της». Η εδραίωση στα συνδικαλιστικά δρώμενα του ΕΚΑΒ έπρεπε να γίνει με κάθε τρόπο.
Το αποτέλεσμα βέβαια (ελάχιστη διαφορά μόλις 5 ψήφων από την πλήρη αποτυχία) δείχνει και την αδυναμία/ανεπάρκεια των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο μας. Οι περισσότεροι προέρχονται από την πρώην παράταξη της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι μετά την διάλυση της το 2011, λόγω της διαφωνίας μας με την πολιτική που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ευνοιοκρατίας και του βολέματος και έπεσαν στις αγκαλιές και την θαλπωρή της νεοσύστατης κυβερνητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΑΒ στην αρχή, ΜΕΤΑ στην συνέχεια και ΑΡΜΑ σήμερα). Η πλήρη ταύτιση και η τυφλή υπακοή στις εντολές της διοίκησης, της πολιτικής ηγεσίας και του κόμματος φαίνεται ξεκάθαρα στο σωματείο με τις θέσεις που παίρνει ο μοναδικός εκπρόσωπος, στις ανακοινώσεις αλλά και στην εργασιακή καθημερινότητα. Πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνέβαινε στο παρελθόν από καμία παράταξη φιλική προς την κυβέρνηση.
Η πρωτιά του συνδυασμού μας στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ: 318, ΑΚΕ (ΔΑΚΕ): 291 και ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ): 216), εκεί που περιγράφεται με το πλέον ζοφερό τρόπο η κατάντια του ΕΚΑΒ, εκεί που οι συνάδελφοι αγωνιούν καθημερινά για το αν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο να εργαστούν, εκεί που τα 60 ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Αττικής, εκεί που οι υπάλληλοι του συνεργείου δίνουν καθημερινά μάχη για να βγάλουν στην κίνηση τα εναπομείναντα σαράβαλα οχήματα, εκεί που το διοικητικό προσωπικό διεκπεραιώνει εργασία άλλων 11 παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, εκεί που ο εργαζόμενος ζει καθημερινά το νέο ύφος και ήθος της διοίκησης, εκεί που δεν τους παίρνει να υπάρχουν κομισάριοι/υπεύθυνοι να μαζεύουν τις επιστολικές ψήφους και να στέκονται πάνω από την κάλπη, εκεί που η εφορευτική επιτροπή δίνει το αποτέλεσμα μόλις τελειώσει την διαδικασία και όχι 3 ώρες μετά… αφού έχει ολοκληρωθεί πανελλαδικά η καταμέτρηση καθορίζοντας και την τελική διαφορά ψήφων, εκεί που χτυπάει καθημερινά η καρδιά του ΕΚΑΒ, μας δίνει την ικανοποίηση ότι δικαιώθηκε η προσπάθεια μας και το σημαντικότερο ότι υπάρχει ελπίδα για να βγει επιτέλους από το τέλμα που έχει οδηγηθεί το ΕΚΑΒ. Αρκεί να προλάβουμε να ενωθούμε όσοι πραγματικά αγαπάμε την δουλειά μας και είμαστε πέρα από τα κόμματα.
Καλώ τους εργαζόμενους/συνάδελφους της ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ, της Ενότητας, της Λαϊκής Ενότητας αλλά κυρίως όλους όσους μπορούν να αφήσουν έξω από το ΕΚΑΒ τον πολιτικό φορέα στον οποίο ανήκουν και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, να αποκρούσουμε την επίθεση που στόχο έχει να αφαιρέσει τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει. Το δικαίωμα στην δουλειά μας. Την δωρεάν περίθαλψη. Τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και όλης της υγείας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στον Πρόδρομο Δεβελόγλου και στον Ιωάννη Θεοδωρόπουλο, τους δύο νέους εκπροσώπους μας στο Υ.Σ. του ΕΚΑΒ.
*Η ΕΣΚΕ ΕΚΑΒ θα βγάλει σχετική ανακοίνωση για τις εκλογές στο Υ.Σ. μετά την ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.