....

....

Ξανθός: Νέος τρόπος συμμετοχής στα φάρμακα (Συνέντευξη)

Συμμετοχή με κριτήρια εισοδηματικά και χρονιότητας της πάθησης

Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός 

Οι πολίτες της χώρας ξέρουν πολύ καλά τι έχει αλλάξει στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη τα τελευταία χρόνια, το γνωρίζει όλος ο κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το έχει αναγνωρίσει και ο Π.Ο.Υ», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» και τον Κώστα Αρβανίτη


Η συνέντευξη

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας ξέρουν πάρα πολύ καλά πότε άλλαξε και κατοχυρώθηκε η πρόσβαση συνολικά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Πότε απέκτησαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, να τα παίρνουν από τα ιδιωτικά ιατρεία, να πηγαίνουν δωρεάν στις δημόσιες δομές, πότε σταμάτησαν να μπαίνουν εμπόδια στην είσοδό τους στα νοσοκομεία.

  • Πότε μπορώ να κάνω στεφανιογραφία σήμερα;

Το 40% των εμφραγμάτων σε όλη τη χώρα γίνεται επείγουσα αγγειοπλαστική. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπισθούν στην οξεία φάση να μπουν στην αγγειοπλαστική

  • Είμαι ανασφάλιστος τι έχει αλλάξει σήμερα;

Αν χρειαστείτε νοσηλεία δεν υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθείτε το νοσήλειο και στη συνέχεια αυτό να μεταφερθεί ως βεβαιωμένο χρέος στις εφορίες. Αυτό γινόταν μέχρι το 2015.
Όταν αναλάβαμε βρήκαμε 28 εκατ. ευρώ, χρέη ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία που είχαν βεβαιωθεί στις ΔΥΟ. Αυτό με νομοθετική παρέμβαση το διαγράψαμε και παγώσαμε ενώ είχαν καταχωρηθεί στα βιβλία των νοσοκομείων άλλα 150 εκατ. ευρώ από νοσηλείες ανασφάλιστων.
Η αλλαγή είναι τεράστια και το ξέρει όλος ο κόσμος, ο ΠΟΥ, τα Ευρωπαϊκά Όργανα που ξέρουν πολύ καλά πότε άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα ο μηχανισμός καθολικής κάλυψης. Αυτή είναι η πολιτική του ΠΟΥ και στην Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζεται με τον ν. 4368/2016 και υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Υπήρξαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις το 2014, μετά από μια τεράστια κατακραυγή της χώρας, από τις Παγκόσμιες Οργανώσεις, από τη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα, από τις Ανθρωπιστικές Οργανώσεις, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι υπάρχει «μια υγειονομική τραγωδία στην Ελλάδα», υπήρχαν άρθρα στο LANCET τα οποία έλεγαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κοινωνική βαρβαρότητα αποκλεισμού ανθρώπων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Γιαυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν τα κοινωνικά ιατρεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, γιαυτό υπήρξαν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από φορείς, από τους Δήμους, από την Εκκλησία, από τις Περιφέρειες. Ήταν εκρηκτική η κατάσταση.
Μετά την κατακραυγή βγαίνουν δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες στην πράξη δεν λειτούργησαν γιατί έβαζαν φίλτρα και φραγμούς, επιτροπές, προεγκρίσεις και προϋποθέσεις που απέκλειαν κόσμο. Σήμερα οι πολίτες ξέρουν ότι η πρόσβαση είναι δωρεάν, εγγυημένη και ελεύθερη, βγάλαμε τον κόσμο από την κατάσταση της ανασφάλειας και της αναξιοπρέπειας.

  • Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δώσατε πρόσβαση στους «λαθρομετανάστες»

Πρώτον, εμείς εγγυηθήκαμε ότι με τη χρήση του ΑΜΚΑ όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και στην πιο ακριβή νοσηλεία χωρίς χρέωση.
Επίσης όσοι είναι σε καθεστώς πρόσφυγα, 70000 άνθρωποι, έχουν ελεύθερη πρόσβαση.
Επίσης προβλέψαμε και για μετανάστες που είναι σε ειδικές κατηγορίες, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς…

  • Θα πληρώνω εγώ γι’ αυτούς;

Το κάναμε γιατί οι λόγοι είναι ανθρωπιστικοί, αλλά και λόγοι της δημόσιας υγείας και προστασίας. Όταν τα παιδιά αυτών των ανθρώπων δεν εμβολιάζονται ή ενδεχομένως έχουν ένα μεταδοτικό νόσημα, αν ξέρουν ότι έχουν ελεύθερη πρόσβαση, ουσιαστικά προστατεύεις την δημόσια υγεία.
Για τα φάρμακα των ανασφάλιστων που άρχισε περίπου από τα μέσα του 2014, ήταν περίπου 600 με 700.000 ευρώ το μήνα, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, είτε από τα ιδιωτικά ιατρεία. Από το 2016 η δαπάνη έφτασε 20 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2018, αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε εγγυημένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ και έχουν μεγάλη δαπάνη στα φαρμακεία;

Έχουμε τους ανασφάλιστους με μηδενική συμμετοχή στο κόστος, αυτοί είναι 700.000 άνθρωποι. Αν πάρουν γενόσημο είναι δωρεάν, αν πάρει off patent πληρώνουν τη διαφορά.
Όταν υπήρχε το σενάριο της περικοπής των συντάξεων που απετράπη παρά τις Κασσάνδρες, υπήρχε ο όρος των αντίμετρων. Δηλαδή μια πρόνοια για τους ανθρώπους κάτω από 700 ευρώ να έχουν μειωμένη συμμετοχή. Δεν ενεργοποιήθηκε γιατί δεν έγινε η περικοπή των συντάξεων, πάντως, η βασική κατεύθυνση είναι να γίνει και αυτό, το μελετάμε, επειδή αναγνωρίζουμε ότι στα φάρμακα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο ανακούφισης, με εισοδηματικά κριτήρια και με κριτήρια χρονιότητας της πάθησης.

  • Τα πιστεύετε τα γενόσημα;

Εννοείται, στις ανεπτυγμένες χώρες η διείσδυση των γενοσήμων είναι της τάξης του 70% . Στην Ελλάδα κάνουμε προσπάθεια να προσεγγίσουμε το 30%, είναι αξιόπιστα, ελέγχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, παράγονται στην εγχώρια βιομηχανία, εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου, εννοείται ότι είναι βιοισοδύναμα και απολύτως αποτελεσματικά.

  • Ο κόσμος ξέρει αυτά που έχουν γίνει στην Υγεία ή μόνο αν βρεθεί καμιά κατσαρίδα;

Οι άνθρωποι που χρειάστηκαν την συνδρομή των υπηρεσιών Υγείας τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα σε νησιωτικές περιοχές εξαιτίας των ιδιορρυθμιών. Αλλά πλέον υπάρχει μια κανονικότητα στα νοσοκομεία, δεν χρωστάνε πουθενά, έχουν όλον το εξοπλισμό και τα αναλώσιμα σε επάρκεια και η καθαρή χρηματοοικονομική τους θέση είναι πλεονασματική. Σιγά σιγά βελτιώνουμε την λειτουργία τους και την ποιότητα των εργασιών.

 

4 σχόλια:

  1. Μπαίνεις νοσοκομείο δεν πληρώνεις, βεβαιώνεται στην εφορία το χρέος και είναι αυτό παράλογο. Δηλαδή αν έχεις χρήματα μετά από τρία χρόνια και πληρώσεις είναι και αυτό παράλογο; Με ξένα λεφτά πολύ ανθρωπιστές γίνεστε. Έχετε ριμάξει όσους εργάζονται νόμιμα και πληρώνουν στα νοσοκομεία, για να περηφανεύεστε ότι οι ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν περίθαλψη. Μεταρρυθμιστές λέμε! Δώσατε κίνητρα για να μην ασφαλίζονται, για να βγάζουν μαύρο χρήμα, για να έχουν κάρτα οαεδ, για να παίρνουν φουλ επιδόματα, μερίσματα, κοινωνικά τιμολόγια, μεταγραφές στα πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Ενώ όταν επιβλήθει η παρακράτηση της αλληλεγγύης απο το ΠΑΣΟΚ στους μισθούς, ήταν κοινωνική πολιτική, στην οποία προφανώς συμφωνούσες, αλλά διαφωνείς με τους ανασφάλιστους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε με κείνο συμφωνώ. Καταλάβετε ότι τζάμπα δεν γίνεται τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, δεν συμφωνείς, αλλά το κάνεις γαργάρα όμως, αφού ήταν ιδέα και απόφαση του κόμματος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.