....

....

Βαρουφάκης καλεί Μητσοτάκη για το «έγγραφο Ντράγκι» και τα capital controls





Βαρουφάκης καλεί Μητσοτάκη για το «έγγραφο Ντράγκι» και τα capital controls
Εξελίξεις που δικαιώνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών έρχονται από τον Γενικό Εισαγγελέα του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε.,  με τον Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο εισαγγελέας του ΓΔΕΕ τοποθετήθηκε για την διαμάχη του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού βουλευτή Φάμπιο ντε Μάσι με την ΕΚΤ αναφορικά με έγγραφο ιδιωτικού δικηγορικού γραφείου, το οποίο γνωμοδότησε για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το 2015.

Το κόμμα αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απεφάνθη πως « …το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο». Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εκκρεμεί.

Τον Απρίλιο του 2015, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε παρακάμψει τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ και ζήτησε γνωμοδότηση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσο ενδεχόμενος τερματισμός της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όταν οι Γιάνης Βαρουφάκης και Φάμπιο ντε Μάσι ενημερώθηκαν για το θέμα, ζήτησαν αντίγραφο της γνωμοδότησης από τον Μάριο Ντράγκο, όμως ο Ιταλός τραπεζίτης αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.


Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ρωτάει:
Κε Πρωθυπουργέ,
  • Συμφωνείτε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν το ιδιωτικό νομικό γραφείο (στο οποίο, με χρήματά τους, απευθύνθηκε ο κ. Ντράγκι εκ μέρους της ΕΚΤ και της τρόικας) γνωμοδότησε πως η διακοπή ρευστότητας σε τραπεζικό σύστημα κράτους-μέλους (στη βάση κεκλεισμένων των θυρών και άνευ τήρησης πρακτικών πολιτικής απόφασης του «άτυπου» Eurogroup) προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο;
  • Συνειδητοποιείτε ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω γνωμοδότησης ενισχύει τη θέση της κυβέρνησής σας ενόψει των πιέσεων που θα δεχθείτε σύντομα για ντε φάκτο 5ο Μνημόνιο;
  • Θα σταθείτε αρωγός στη δικαστική προσπάθεια του βουλευτή (σήμερα) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Fabio De Masi και εμού να δοθεί η εν λόγω γνωμοδότηση στη δημοσιότητα ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls τρεις ολόκληρους μήνες πριν αυτά προκύψουν στα τέλη του 2015;
Μιλώντας σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι ο Ντράγκι γνώριζε πως το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών ήταν παράνομο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι εάν δοθεί στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο έγγραφο θα φανεί ότι«οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΚΤ αμφισβητούσαν το κατά πόσο ήταν νόμιμη η διακοπή της ρευστότητας σε ένα κράτος-μέλος».

Εξηγώντας περαιτέρω σημείωσε ότι η απάντηση σε αυτό δεν είναι απλά ιστορική, αλλά μπορεί να δείξει το κατά «πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ για να επιβληθούν στον κύριο Μακρόν, στον κύριο Σάντσεθ, στον κύριο Μητσοτάκη. Για να επιβληθούν στους λαούς της Ευρώπης πράγματα τα οποία τελικά ανακόπτουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενοποίηση εν μέσω κορονοϊού».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε, τέλος, ότι ο Μάριο Ντράγκι πιέστηκε ασφυκτικά για να κλείσουν οι τράπεζες και ότι αρχικά ήταν ξεκάθαρος ότι δεν ήθελε αυτή τη διαδικασία.

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.