....

....

Ανακοίνωση Δικτύου Ψηφιακής Πολιτικής


17/07/2025

Τη Δευτέρα 14/7 ξεκίνησε η λειτουργία του “ψηφιακού εργαλείου αξιολόγησης του ΕΣΥ” και την Τετάρτη 16/7 ξεκίνησε η λειτουργία της “δωρεάν 4ψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 1566”.  Και τα δύο έργα, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες και συνεντεύξεις τύπου από τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη.

Καμία βελτίωση του ΕΣΥ δε θα προκύψει από τη σπατάλη δημόσιων πόρων για την κατασκευή και συντήρηση εφαρμογών όπως το “ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης του ΕΣΥ” και το τετραψήφιο 1566. Ως προς το πρώτο, η ανάθεση σε κάθε πολίτη/-ισσα του εξατομικευμένου ρόλου του/της ελεγκτή/-ριας σε ένα περιβάλλον δήθεν ανωνυμίας εξυπηρετεί έναν και μόνο στόχο: την καλλιέργεια και την προώθηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Με αυτόν τον τρόπο, το βάρος των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών του ΕΣΥ μετατίθεται στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων, αντί να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης στο σύστημα υγείας: η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Επειδή, όμως, τέτοιου είδους έργα στον τομέα της Υγείας ενδέχεται να επηρεάσουν σοβαρά και την ιδιωτικότητα των πολιτών, και παρά τον ισχυρισμό του Υπουργείου ότι η διαδικασία είναι ανωνυμοποιημένη, το γεγονός ότι αποστέλλονται προσωποποιημένοι σύνδεσμοι με SMS σε κάθε ασθενή μετά το εξιτήριο γεννά ερωτήματα:

  • Ποιος αποθηκεύει και επεξεργάζεται αυτούς τους αριθμούς τηλεφώνου;
  • Ποια δεδομένα συνδέονται με ποιες απαντήσεις;
  • Καταγράφονται μεταδεδομένα χρήσης;

Η ίδια η παραδοχή ότι υπάρχει “εξουσιοδοτημένη πρόσβαση”, από τη ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, υπονομεύει τους ισχυρισμούς περί πλήρους ανωνυμίας. Οσο για το “δωρεάν” 1566, παραμένει άγνωστο αν οι κλήσεις ηχογραφούνται, αν αποθηκεύονται τα δεδομένα των πολιτών και πώς προστατεύεται η ιδιωτικότητα.

Τέλος, η ανάθεση της λειτουργίας της γραμμής σε ένωση ιδιωτικών εταιρειών συνιστά απώλεια κάθε ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου. Η χρήση υπεργολαβιών για την εκτέλεση δημόσιων υπηρεσιών και η ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών σε ιδιωτικούς φορείς, που δεν υπόκεινται σε δημόσια λογοδοσία, καταλύει τη διαφάνεια και ενισχύει ένα μοντέλο αδιαφανούς διακυβέρνησης.

Εχουμε πολλούς λόγους να μην εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση της αδιαφάνειας, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των υποκλοπών και του Predator, του Υπουργείου Υγείας που υπέγραψε μηδενικού κόστους σύμβαση με την Palantir, -ιδιοκτησίας του ακροδεξιού χορηγού του Trump Peter Thiel- και της έδωσε να επεξεργαστεί ιατρικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την κυβέρνηση που υπέγραψε προβληματικές συμβάσεις με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση, την κυβέρνηση από την οποία διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία χιλιάδων πολιτών που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της προεκλογικής καμπάνιας της κ. Ασημακοπούλου. Αν ζητήσουμε από αυτή την κυβέρνηση να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των πολιτών θα μοιάζει σα να ζητάμε από τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Η πρότασή μας: Κάθε δημόσια εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα από πολίτες πρέπει να είναι ανοικτού κώδικα ώστε να υπόκειται σε διαρκή δημόσιο έλεγχο. Επίσης, οφείλει να έχει δημοσιευμένη την πολιτική απορρήτου και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η αποθήκευση των δεδομένων, για ευνόητους λόγους, πρέπει να γίνεται σε δημόσιες ψηφιακές υποδομές και όχι ιδιοκτησίας πολυεθνικών εταιρειών.

Η ιδιωτικότητα είναι μία θεμελιώδης δημοκρατική αξία, της οποίας η έλλειψη προκαλεί ανισότητες, συγκέντρωση εξουσίας, ανελεύθερες συνθήκες διαβίωσης και εκμετάλλευση.


neaaristera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.