Τάκης Λιδωρικιώτης / Ο ημεδαπός φραπές κι ο Fredo (… Corleone)
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Στον ΝΟΝΟ η εγκληματική οικογένεια Κορλεόνε διέθετε την εταιρεία ελαιολάδου Genco Pura ως βιτρίνα. Ο μύθος έλεγε ότι επικράτησαν κατά τη διάρκεια του λεγομένου «πολέμου του ελαιολάδου» στις αρχές της δεκαετίας του ’30!
Εκεί ξεχώρισε για διάδοχος ο πολλά υποσχόμενος μεγαλύτερος γιος του Βίτο, ο Σαντίνο ή «Σάνι» Κορλεόνε. Ο Σάνι αναλαμβάνει πράγματι ως Δον το 1945 αλλά δολοφονείται από την αντίπαλη μαφιόζικη οικογένεια των Τατάλια κι ο μικρότερος γιος ο Μάικλ (Αλ Πατσίνο) ενώ είχε βρει εν τω μεταξύ καταφύγιο στην Σικελία, αναγκαστικά επιστρέφει.
Ακολουθεί προσωρινή ειρήνη με τις άλλες οικογένειες και μετά τον φυσικό θάνατο του Ντον Βίτο, είναι πια ο Μάικλ που αναλαμβάνει πλέον ως Ντον. Έχει δηλαδή υπερβεί στην φυσιολογική σειρά διαδοχής, τον δεύτερο γιό τον Φρέντο που θεωρείται χαζούλης κι ανεπαρκής.
Ο Μάικλ ως Δον πραγματοποιεί το σχέδιο του νεκρού αδελφού του και δολοφονεί τα άλλα αφεντικά της Μαφίας της Νέας Υόρκης Εν συνεχεία όμως προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις επιχειρήσεις των Κορλεόνε δια του Λας Βέγκας. Επιστρέφει στο έγκλημα μόνο μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα σε βάρος του στη ζωή του από τον συνεργάτη των Κορλεόνε, Ροθ.
Ο Ροθ φυσικά δολοφονείται κατ’ εντολή του αλλά αποδεικνύεται πως κι ο δευτερότοκος Φρέντο, που παρακάμφθηκε στην διαδοχή, είχε εμπλακεί από τον Ροθ στην συνωμοσία. Τον έχει κατασικάσει με το φιλί του θανάτου αλλά τον ανέχεται επί μακρόν Μόνον κατά την κηδεία της μητέρας τους, αυτός έχει χάσει αυτομάτως την υψηλή προστασία της κι ο Μάικλ παίρνει εκδίκηση εκτελώντας τον αδελφό-προδότη.
Στον τελευταίο Νονό (III) οι δραστηριότητες της οικογένειας Κορλεόνε είναι πια σχεδόν εντελώς νόμιμες γιατί ο Δον Μάικλ επένδυσε μόνο σε επιχειρήσεις που δεν είχαν σχέση με τις δραστηριότητες της Μαφίας ωστόσο … το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Τελικώς ο Μάικλ συντετριμμένος πεθαίνει από φυσικό θάνατο αλλά μόνος και απογοητευμένος, βέβαιος ότι αυτός ευθυνόταν για την κακοδαιμονία όλων των σημαντικών γυναικών της ζωής του καθώς και για την εκτέλεση του αδελφού (του χαζούλη Φρέντο).
Στις ταινίες του Coppola ΝΟΝΟΣ Ι και ΙΙ (1972 και 1974), τον χαρακτήρα του δευτερότοκου-χαζούλη Φρέντο (εκ του Φρεντερίκο), τον υποδύεται ο John Cazale. Από ανεπαρκής μπράβος του ίδιου του πατέρα του (σκηνή απόπειρας κατά Δον Βίτο), στην ασφαλή «εξορία» του στο Λας Βέγκας όπου όμως και πάλι αντί να ηγηθεί, χειραγωγείται κι εξευτελίζεται πολλαπλώς. Καταλήγει τελικώς στον ατιμωτικό θάνατο με το στίγμα του συνωμότη εναντίον της ίδιας της οικογένειας του. Ενώ δεν διασαφηνιζόταν το αν οι κατηγορίες περί συνομωσίας ήταν βάσιμες, το δίλημμα το έλυσε τι άλλο, η αφελής πολυλογία του σε ένα τηλεφώνημα που υποκλεπτόταν.
Ακολουθεί το φιλί του θανάτου μεταξύ των δύο αδελφών, που δίνει το σήμα ότι η μοίρα του κρίθηκε μιας και συνοδεύεται απο τον «αδελφικό» ψίθυρο: ξέρω ότι ήσουν εσύ, μου ράγισες την καρδιά! Προσωρινή αναστολή εκτέλεσης όσο ζούσε η μάνα τους.
Παρατσούκλια λοιπόν με καφέδες, εταιρείες ελαιολάδου-βιτρίνες, οικογένειες αντιμαχόμενες, μια μεσογειακή μεγαλόνησος ως ορμητήριο, σκληρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και στο τέλος οι απαραίτητες τηλεφωνικές υποκλοπές. Νομίζω ότι το μόνο που απομένει για να έχουμε κι εμείς το έπος της Κρήτης κι όχι μόνον η Σικελία τους δικούς της τρείς ΝΟΝΟΥΣ, είναι το να βρεθεί ο Έλλην Φράνσις Φορντ Κόπολα.
Δεν υπάρχουν σχόλια