Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς: Ο θάνατος του βρέφους στη Χαλκιδική και οι τραγικές ελλείψεις – Τι λέει στο topontiki.gr ο ΓΓ του ΠΙΣ Βαρνάβας
18.07.202508:48
Ο πνιγμός του 13 μηνών μωρού από ξηρούς καρπούς, στη Χαλκιδική, αναδεικνύει με τον πιο φρικτό τρόπο τις δραματικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Το ΕΚΑΒ ενήργησε άμεσα. Μέσα σε λίγα λεπτά το παρέλαβε από την παραλία της Χαλκιδικής και το μετέφερε στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, όπου είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Δυστυχώς όμως για το μωρό, διαπιστώθηκε ότι εκεί δεν υπήρχε παιδίατρος εκείνη την ώρα. Αμέσως το ασθενοφόρο το διακόμισε στο νοσοκομείο του Πολυγύρου. Όμως το μικρό δεν τα κατάφερε. Χθες οι γονείς ανάμεναν να πάρουν τη σορό του παιδιού τους για να επιστρέψουν στη Σερβία και να το θάψουν.
Το ερώτημα: «εάν υπήρχε παιδίατρος θα μπορούσε να σωθεί το μωρό;», φαίνεται ότι θα βασανίζει για πάντα τους χαροκαμένους Σέρβους γονείς. Αλλά και όλους όσοι παρακολουθούν μία κατάσταση στη χώρα, που μοιάζει σαν να περιμένει μοιραία και άβουλη να έρθουν τα χειρότερα.
Επίσης αναπάντητο -εδώ και δεκαετίες- μένει το ερώτημα «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΣΥ;». Γιατί ο αριθμός των εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών τα τελευταία χρόνια διαρκώς μειώνεται… σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το υγειονομικό προσωπικό στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για το έτος 2024, έχει μειωθεί.
«Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας μειώνεται κάθε χρόνο, όπως εξάλλου μειώνεται και το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.» λέει στο topontiki.gr o Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας, οφθαλμίατρος και συνεχίζει: «Αυτή η μείωση έχει σοβαρές συνέπειες. Ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό με το 13 μηνών μωρό. Η αποψίλωση των Κέντρων Υγείας οδηγεί σε αδυναμία επαρκούς υγειονομικής κάλυψης, η οποία επιδεινώνεται από τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διακομιδή περιστατικών στο πλησιέστερο Νοσοκομείο, το οποίο επίσης πάσχει από ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία με καθημερινές δηλώσεις δείχνει πως αρνείται ν΄ αναγνωρίσει το πρόβλημα το οποίο καταδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας η ΕΛΣΤΑΤ και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ενώ τα περιστατικά που συμβαίνουν στο ΕΣΥ ισχυρίζεται πως αποτελούν εφευρήματα που εκπορεύονται από τη «συμμορίας της μιζέριας».
«Όμως εάν δεν αναγνωρίζεται η πηγή του προβλήματος είναι αδύνατον να βρεθεί και λύση και θα οδηγούμαστε συχνά-πυκνά σε αδιέξοδα και συγκρουσιακές πρακτικές, όπως εκείνη που συνέβη πριν ένα χρόνο, όταν αποπειράθηκε ο κ. Γεωργιάδης να επιστρατεύσει τους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.» τονίζει με νόημα ο κ. Βαρνάβας.
Με τη γλώσσα των αριθμών
Συγκεκριμένα, η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιου του 2025, αναφέρεται στον αριθμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Υγείας καθώς και τα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν.
Αναλυτικά στα 312 Κέντρα Υγείας (Κ.Υ) της χώρας, το 2023 το ιατρικό προσωπικό ήταν 4.139. Το 2024 οι γιατροί που εργάζονταν στην ΠΦΥ ήταν 3.920. Σημειώθηκε δηλαδή μια μείωση της τάξεως του 5,3%.
Αύξηση παρατηρείται το 2024 σε σχέση με το 2023 στις Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου και Θεσσαλίας κατά 10,0% και 3,4%, αντίστοιχα.
Μείωση παρατηρήθηκε στις περισσότερες Περιφέρειες το 2024 σε σχέση με το 2023, με μεγαλύτερη στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής κατά 14,2% και 9,3%, αντίστοιχα (Πίνακας 5).

Παράλληλα το Νοσηλευτικό προσωπικό στα Κ.Υ το 2023 ήταν 5.098 και το 2024 οι νοσηλευτές ήταν 4.906, δηλαδη σημειώθηκε μια μείωση της τάξεως του 3.8%. Την ίδια στιγμή το προσωπικό των άλλων ειδικοτήτων ήταν 3.348 το 2023 και το 2024 αυξήθηκε σε 3.376 (0,8%).
Αύξηση παρατηρείται κατά το 2024 σε σχέση με το 2023 στις Περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας με 3,9% και 1,1%, αντίστοιχα. Μείωση παρατηρήθηκε στις υπόλοιπες Περιφέρειες, με μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Αττικής κατά 9,9% και 7,5%, αντίστοιχα. (Πίνακας 6).

Επίσης το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας παρουσίασε αύξηση το 2024 σε σχέση με το 2023 κατά 0,8% στο σύνολο της Χώρας. Σημαντικότερη αύξηση παρατηρείται το 2024 σε σχέση με το 2023 στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας κατά 30,2% και 5,2%, αντίστοιχα. Μείωση παρατηρήθηκε κυρίως στις Περιφέρειες Κρήτης και Ιόνιων Νησιών κατά 13,6% και 7,4%, αντίστοιχα (Πίνακας 6).
Αύξηση στα ιατρικά μηχανήματα
Αναφορικά με τα ιατρικά μηχανήματα φαίνεται ότι πάμε καλά καθώς σημειώθηκε αύξηση κατά 2.6% και συγκεκριμένα από 3.782 που υπήρχαν στα Κ.Υ το 2023 έως και πέρυσί ήταν 3.880 (Πινακας 7).

Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να λειτουργήσουν αυτά τα μηχανήματα χρειάζεται προσωπικό…
Δεν υπάρχουν σχόλια